Symbol tragédie v Sydney – plačící rukojmí v náručí policisty

Sydney – Rukojmí, kterým se podařilo uniknout ze spárů íránského uprchlíka, využili toho, když se k nim útočník otočil na chvíli zády. Jejich útěk z kavárny v Sydney sledovali lidé v médiích živě. Vyděšená tvář mladé korejské studentky v náručí policisty se stala jakýmsi symbolem tragédie. Rukojmí si prožili peklo. Man Haron Monis je nutil citovat jeho požadavky. A když se někteří z nich dostali na svobodu, vyhrožoval zbývající skupině smrtí.

Útočník začal po útoku rukojmích vyhrožovat

Celý svět včera sledoval se zatajeným dechem, jak rukojmí vybíhají z Lindt Café dlouhé hodiny předtím, než se policie odhodlala k zásahu. Zachránění rukojmí teď poprvé
vypovídali, jak se jim podařilo z kavárny dostat. Nejprve nebylo jasné, jestli je Íránec nepustil sám od sebe. Podle lidí, kteří se dostali na svobodu, to ale bylo jinak – jednoduše využili příležitosti, když se k nim útočník otočil zády a na chvíli přestal dávat pozor.

Monise jejich útěk rozlítil. Devatenáctiletý rukojmí volal listu Daily Telegraph, aby přednesl útočníkovy požadavky. „Jestli někdo další uteče, někdo zemře,“ citoval vyděšený mladík Monise. Ten mu prý k hlavně přiložil zbraň a donutil ho zavolat.

První dva rukojmí unikli odpoledne. Jednou z nich byla i dvacetiletá vysokoškolská studentka korejského původu Jieun Baeová. Dívka přišla do práce 45 minut předtím, než do kavárny vtrhl Monis. Když se její rodina dozvěděla, že je mezi rukojmími, matka veřejně vystoupila a prosila o propuštění své dcery. Jieun se nakonec podařilo dostat ze spárů útočníka. Záběry, jak vyděšená padne do náruče policisty, obletěly svět. Další den strávila s policisty, dostala i psychologickou podporu. O své děsivé zkušenosti nechce hovořit veřejně.

V první vlně unikla i baristka Elly Chenová:

Prchající rukojmí a policie v Sydney
Zdroj: ČTK/AP/Rob Griffith

Pár minut předtím, než policie v noci zasáhla, se dostala na svobodu další skupina rukojmích. Mezi nimi byla i Harriette Dennyová. Její otec sledoval situaci v televizi. „Když jsem ji uviděl běžet, chtěl jsem si záběr pustit znovu, abych se ujistil, že je to skutečně ona. Jenže to se nestalo, místo toho přišla střelba,“ konstatoval Denny. Jeho dcera prý odpočívá v nemocnici.

Je ale sklíčená kvůli smrti vedoucího kavárny Toriho Johnsona. Ten zahynul, když se snažil odzbrojit útočníka. „Bude v pořádku, je to silná dívka,“ podotkl Denny. Harriettiny profily na sociálních sítích mezitím zaplavily komentáře, v nichž lidé vyjadřují radost, že z nebezpečné situace vyvázla bez zranění. 

Sama přežila i s dítětem, přišla ale o kamarádku

Z kavárny se podařilo uniknout i osmatřicetileté Julii Taylorové, úspěšné právničce, která studovala na Oxfordu a je v 19. týdnu těhotenství. Julie zrovna seděla na kafi s Katrinou
Dawsonovou, když Monis zaútočil. Právě ji si vybral, aby na videu oznámila jeho požadavky.

„Žádám o tři jednoduché věci. Aby (premiér) Tony Abbott přistoupil na krátký rozhovor. Pokud to udělá, pět z nás bude moci odejít. Nechápeme, proč se to už nestalo. Zadruhé chce, aby politici řekli pravdu – že to je útok Islámského státu na Austrálii. Pokud se tak stane, další dva rukojmí budou moci odejít. Zatřetí chce, aby sem doručili vlajku Islámského státu. Pak bude moci odejít jeden z nás,“ pronesla advokátka pevným hlasem. 

Právnička se sice dostala na svobodu, skončila ale v nemocnici. Prý je ve stabilizovaném stavu. Úřady jí ale oznámili tragickou skutečnost – její kamarádka Katrina, rovněž advokátka a matka tří dětí, útok nepřežila.

Vydáno pod