Unikátní zbraň armády USA: Laserové dělo se hlásí o slovo

Washington - Americké námořnictvo bude mít k dispozici mocnou zbraň. Operačními testy prošlo nové laserové dělo, které je odolné a navíc má levné náboje. Podle admirality funguje bezchybně. Do deseti let by americká vojenská plavidla měla dostat do výzbroje i jeho pětinásobně výkonnější varianty.

Americká armáda se může pyšnit laserovými děly (zdroj: ČT24)

Laserové dělo nese americká loď Ponce. Podle námořnictva jde o jednu z nejvýkonnějších a nejefektivnějších zbraní, které se v současné době zkoušejí. „Je to jako postavit Hubbleův teleskop na moři. Skutečně bychom dosáhli takového výkonu a přiblížení,“ konstatoval ředitel výzkumu amerického námořnictva Matthew L. Klunder. 

Třicetikilowattová zbraň bez problémů zlikvidovala malé cíle na hladině i bezpilotní letouny. Odolnost děla námořníci testovali v písečné bouři. Vyřešili už i napájení a chlazení systému. Jeden výstřel přitom vyjde na 14 korun. 

Lodě by mohly být kromě tichého laseru vyzbrojeny rovněž elektromagnetickými děly. Jejich projektily dosahují rychlosti 8 tisíc kilometrů za hodinu a dostřelí 100 až 200 kilometrů. Cílit budou na letouny, balistické rakety i střely s plochou dráhou letu. „Jednoduše řečeno, dokážou sestřelit z nebe cokoliv, co by proti nám mohli poslat,“ podotkl Klunder. 

Také v tomto případě hraje roli efektivita a výdaje. Jeden náboj vyjde na zlomek ceny nákladné protiletadlové rakety. Do výzbroje námořnictva by se mohlo dělo zařadit už za dva roky.

Rivalita s Čínou

Spojené státy teď navíc s Čínou soupeří i na poli hypersonických letounů. Peking tvrdí, že jejich kluzák WU-14 dosáhl rychlosti přes 12 tisíc kilometrů za hodinu. To je téměř dvojnásobek oproti americkému letounu X-51 Waverider, který prvním úspěšným testem prošel teprve loni. „Zjevně je vyvinutý proto, aby využil extrémně vysokou rychlost a obratnost k porážce americké obrany,“ domnívá se ředitel neziskové organizace Center for Security Policy Frank Gaffney.