Kavárnu v Sydney obsadil ozbrojenec, drží rukojmí

Sydney – Nejméně jeden ozbrojenec obsadil kavárnu v centru Sydney. Do jejího okna umístil černo-bílou vlajku s arabským nápisem podobnou té, kterou používá Islámský stát. Osoby, které v kavárně byly, vzal jako rukojmí. Pěti z nich se podařilo utéct, podle posledních zpráv jich zbývá asi 40. Podle některých informací jsou útočníci dva. Austrálie je součástí mezinárodní koalice, která podniká vojenské akce proti Islámskému státu. V těchto chvílích už je v Sydney noc, v kavárně zhasla světla. Incident trvá už přes deset hodin, policie požádala média, aby nepřenášela drama kolem rukojmích živě.

Kavárnu Lindt Chocolat Cafe na rohu ulic Martin Place a Philips Street v obchodní čtvrti Sydney obsadil jeden až dva ozbrojenci před desátou dopoledne místního času. Policie oznámila, že detaily o rukojmích nechce zveřejňovat. Podle různých zdrojů může uvnitř být až 40 lidí - 30 zákazníků a 10 zaměstnanců. Na televizních záběrech z místa bylo vidět rukojmí uvnitř kavárny, kteří mají ruce nad hlavami nebo je opírají o výlohu, popsal server news.com.au. Ačkoli australský premiér Tony Abbott naznačil, že může jít o politický čin, policejní komisař Andrew Scipione ho přímo označil za teroristický.

Policie uzavřela okolí kavárny – obchody, úřady i konzulát Spojených států – přímý kontakt s útočníkem navázala až zhruba po šesti hodinách, detaily však nesdělila. Zástupkyně policejního komisaře Catherine Burnová pouze oznámila, že jí není známo, že by byl někdo z rukojmích zraněn. „Chceme, aby se to vyřešilo poklidně a uděláme pro to všechno, co je v našich silách,“ řekl policejní komisař Andrew Scipione. Po pěti hodinách věznění se podařilo utéct třem rukojmím, po dalších dvou uprchly další dvě ženy. „Na Martin Place probíhá policejní operace. Obyvatelé by se oblasti měli vyhnout,“ napsala australská policie na Twitteru.

Velvyslanec České republiky v Austrálii Martin Pohl oznámil, že nemá žádné informace, které by nasvědčovaly tomu, že jsou mezi rukojmími čeští občané.

Atentátníkovy požadavky: Vlajka Islámského státu a rozhovor s premiérem

Útočník údajně pohrozil i bombovým útokem, pokud nebudou splněny jeho požadavky. Na různých místech v Sydney prý rozmístil čtyři bomby - dvě přímo v kavárně a další dvě v obchodní čtvrti města. Své požadavky vzkázal médiím po dvou ze zadržovaných žen, kterým dovolil telefonovat. Chce vlajku, jakou používají bojovníci Islámského státu v Iráku a v Sýrii, a chce telefonicky hovořit s australským premiérem Tonym Abbottem.

Podle deníku The Daily Telegraph policie již muže identifikovala, jeho jméno ale zatím zveřejněno nebylo. „Byl poměrně klidný. Byl poměrně vysoký, ve věku přes 45 let a vypadal původem z Blízkého východu,“ popsal dotyčného nejmenovaný svědek. Podle televize ABC policie žádá média, aby mužovu identitu nezveřejňovala.

Útočník v kavárně vyvěsil vlajku, která se podobá vlajce Islámského státu. Podle některých informací je na vlajce uvnitř kavárny napsána arabsky takzvaná šaháda, tedy islámské vyznání víry: „Není boha kromě Alláha a Mohamed je jeho prorok“. Tento typ vlajky prý využívají například islamisté z fronty An-Nusra operující v Sýrii. „Snažíme se zjistit, komu patří a co přesně je na ní napsáno. Nerad bych zacházel do detailů, dokud si nejsme jisti,“ zdůraznil Andrew Scipione.

Australský premiér Tony Abbott vystoupil na brífinku, při hodnocení událostí byl však velmi opatrný. „Nevíme, jestli je to politicky motivované. Jsou tady ale určité indicie, že by mohlo být,“ prohlásil Abbott. „Jde o velmi znepokojivou událost. Chápu veškeré obavy a úzkost Australanů,“ dodal. Místní obyvatele vyzval ke klidu a k modlitbám za ty, kteří jsou v kavárně drženi. Pochválil také bezpečnostní složky za reakci na incident.

Tony Abbott: "Nevíme, jestli je to politicky motivované. Jsou tady ale určité indicie, že by mohlo být."
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Souvisí útok s nálezem podezřelého balíčku v opeře?

V době, kdy ozbrojenec kavárnu obsadil, byla kvůli podezřelému balíčku evakuována také budova opery v Sydney. Není jasné, zda a případně jak spolu oba incidenty souvisejí. Český velvyslanec v Austrálii Martin Pohl vyzval české občany, aby se prozatím vyvarovali cest do centra Sydney. „Nejenom kvůli samotnému ohroženému místu, ale i proto, že je to velmi zasaženo vedlejšími dopady – doprava kolabuje a centrum Sydney podle kolegů z našeho konzulátu v Sydney je neprůjezdné a celé je neprůchodné,“ řekl.

Austrálie se na začátku října zapojila do přímé vojenské akce v Iráku, kde koalice vedená Spojenými státy podniká útoky na pozice radikálů z hnutí Islámský stát. Země odhaduje, že v Iráku a Sýrii po boku islamistů bojuje asi 60 jejích občanů. Další zhruba stovka Australanů radikální skupinu podporuje formou verbování bojovníků nebo jim poskytuje financování.

Daily Telegraph připomíná, že incident v Sydney následuje poté, co australské bezpečnostní služby varovaly před zvýšenou hrozbou teroristického útoku na domácím území.

Sky News živě:

Sociální sítě o incidentu v Sydney

Policie žádá, aby televize nepokrývaly drama kolem rukojmích živě.

#NSW police have asked us, and others, not to broadcast demands from the #lindtcafe gunman. We will comply. I will have more to say at 7.30

Lidé si k místu činu nosí pivo a pořizují selfies.

.@BuzzFeed reporter describes the scene outside Lindt cafe in #sydneysiege pic.twitter.com/I77DhOqta5

"@mkarolian: These people are taking selfies on the scene of the #sydneysiege. pic.twitter.com/c3u9qTR81Q" Sick world we are living in!

Britský premiér David Cameron k událostem v Sydney:

I was briefed overnight on the siege in Sydney. It's deeply concerning and my thoughts are with all those caught up in it.

Terrifying photo of hostages in Martin Place in Sydney, being held by men waving an ISIS flag pic.twitter.com/6ozBRQVNlG

Tony Abbott: „We are a free, open and generous people and today we have responded to this in character.“ http://t.co/qSkztZHuUR #SydneySiege

LIVE från gisslandramat i Sydney där fem personer lyckats fly: http://t.co/p2csfIphmU #tv4nyheterna #sydneysiege pic.twitter.com/MsyUxqk0tn

Vydáno pod