Šinzó Abe bude potřetí premiérem Japonska

Tokio – Vládnoucí koalice japonského premiéra Šinzóa Abeho vyhrála v předčasných parlamentních volbách. Podle předběžných výsledků získala v tamním parlamentu dvoutřetinovou většinu, jednobarevnou vládu ale Abe zřejmě nesestaví.

V japonských volbách znovu uspěl dosavadní premiér (zdroj: ČT24)

Abe vypsal hlasování dva roky před řádným termínem, aby získal nový mandát pro svou politiku usilující o oživení třetí největší ekonomiky světa, která od počátku 90. let stagnuje. 

Vyhrané volby stávajícímu premiérovi kromě hospodářských reforem usnadní také zavedení některých nepopulárních opatření, jakými jsou obnova provozu jaderných elektráren či schválení změny ústavy, jež by poprvé od druhé světové války japonským vojákům umožnila bojovat v zahraničí. Dvoutřetinová většina umožňuje přehlasovat horní komoru, pokud ta nějaký návrh zákona vrátí. 

Více o Abeho hospodářských plánech, tzv. abenomice, si přečtěte ZDE.

Japonské volby
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA

Podle analytiků Abe profitoval mimo jiné z roztříštěnosti opozičního tábora. Jeho hlavní konkurent, Demokratická strana Japonska (DPJ), byla u moci v letech 2009 až 2012, ale ztratila důvěru voličů vzhledem k neschopnosti naplnit předvolební sliby a nepřesvědčivému vedení země po zemětřesení, přívalové vlně tsunami a havárii jaderné elektrárny z roku 2011. 

Volební místnosti se uzavřely ve 20:00 místního času (12:00 SEČ). Podle prvních odhadů volby provázela rekordně nízká volební účast. Většina Japonců totiž tyto volby považuje za zbytečné.

Japonský premiér Šinzó Abe
Zdroj: ČT24

Do politiky vstoupil Abe v roce 1982 jako osobní tajemník svého otce, tehdy ministra zahraničí. Po jeho smrti v roce 1991 „zdědil“ jeho voličskou oblast v prefektuře Jamaguči, kde byl zvolen poslancem v roce 1993. Je některými médii označován za nacionalistu a politického jestřába. Japonská veřejnost zpočátku Abeho vnímala velmi pozitivně i kvůli jeho nekompromisnímu přístupu ke KLDR.

Abeho první premiérské období skončilo jeho rezignací 26. září 2007. Důvodem byla kromě řady skandálů kabinetu zejména drtivá porážka LDP ve volbách do horní komory parlamentu a fakt, že se mu nepodařilo získat dostatečnou podporu pro prodloužení japonské námořní mise zapojené do operací v Afghánistánu. 

Opětovně byl zvolen předsedou japonské vlády 26. prosince 2012, kdy jím vedená LDP zvítězila v předčasných parlamentních volbách. Ve svém druhém funkčním období se rozhodl pro zvýšení daně z obratu z pěti na osm procent, což pro Japonsko znamenalo první podobné fiskální rozhodnutí po více než 15 letech. Jeho vláda také schválila řadu ekonomických reforem.