Juncker se opřel do Camerona: Poláci nejsou zločinci

Londýn – Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se razantně ohradil proti výzvám britského premiéra Davida Camerona. Ten navrhuje ve své zemi práva pro evropské přistěhovalce pracující ve Spojeném království. Podle Junckera tím Londýn přisuzuje Východoevropanům mentalitu zločinců.

Plán Whitehallu na „kontrolovanou imigraci“ počítá s tím, že by přistěhovalci z unijních zemí museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky. Pokud do půl roku nenajdou práci, budou prý muset zemi opustit. Omezeno má být i právo přistěhovalců vzít si do Británie rodinné příslušníky.

„Jsem důrazně proti názorům, které Polákům, Rumunům nebo Bulharům na evropském pracovním trhu přisuzují mentalitu zločinců. Tito lidé pracují a svou mzdu si zaslouží,“ reagoval Juncker v rozhovoru pro britský The Guardian s tím, že jde o nepřípustný postih. „Jde o politicky motivovaný krok, který má učinit obětní beránky z chudších migrantů, kteří si chtějí legálně vydělávat na živobytí.“

Č. 9 trvá na svém: Britský lid má právo přistěhovalectví kontrolovat

Šéf Evropské komise je prý ochoten o Cameronových představách diskutovat, ale zároveň varuje, že omezení pohybu pracovních sil by mohlo vést k omezení pohybu kapitálu s těžkým dopadem na stav britské finanční sféry. „Byl by konec londýnských daňových zákonů, nic takového by už v Londýně nebylo možné,“ uvedl Juncker.

Cameronův mluvčí v reakci na Junckerovy výtky prohlásil, že premiér v listopadovém prohlášení klad důraz na významný příspěvek imigraci a na podporu volného pohybu osob. „Zároveň dal najevo, že britský lid má právo žádat kontrolované přistěhovalectví,“ uvedl mluvčí.

Migrace jako téma blízkých voleb

Podle statistik přibylo od loňského do letošního června v Británii 260 tisíc přistěhovalců, což je o 45 tisíc víc než o rok dříve. Zatímco 583 tisíc lidí se přistěhovalo, 323 tisíc jich z Británie přesídlilo. Údaje ukazují, že stouplo přistěhovalectví jak ze zemí Evropské unie, tak ze zbytku světa.

Cameron přitom sliboval omezit počet imigrantů na desítky tisíc. Právě imigrace bude jedním z hlavních témat parlamentních voleb plánovaných na květen, v nichž chce Cameron opět uspět. V Británii mezitím stoupá popularita protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).