Jaceňuk: Jsme ekonomicky na dně - potřebujeme další miliardy

Kyjev – Ukrajina usiluje o svolání mezinárodní dárcovské konference, která by zemi umožnila přežít a odvrátila hrozbu státního bankrotu. V parlamentní debatě o programu příští ukrajinské vlády to prohlásil její předseda Arsenij Jaceňuk. Po reformě zemědělského sektoru by se podle něj Ukrajina měla stát světovou mocností v produkci potravin. „Někdo má ropu a plyn, my máme jídlo,“ řekl Jaceňuk poslancům, kteří následně programové prohlášení vlády schválili.

Dotýkáme se ekonomického dna, tvrdí ukrajinský premiér, podle něhož Ukrajina potřebuje dalších 15 miliard dolarů zahraniční pomoci k sedmnácti již slíbeným. Dramatický ukrajinský apel do Evropy nese jednoduchý vzkaz: pomozte nám překlenout nejkritičtější období. Jde o půjčku, kterou země splatí, jakmile se stabilizuje. „Pomoc nám nikdo neposkytne jen tak. Kvůli ní musíme provést radikální reformy, o kterých jste všichni mluvili před volbami,“ řekl Jaceňuk.

Premiér připomněl, že kvůli výhradám Evropské unie Rusko nedávno zablokovalo výstavbu plynovodu South Stream, který měl strategickou surovinu dopravovat do Evropy mimo ukrajinské území. Kyjev by tak přišel o podstatnou část příjmů za transport plynu. „Drazí Rusové, nedá se nic dělat, zemní plyn budete muset dopravovat přes Ukrajinu. Všem k tomu blahopřeji,“ řekl premiér. K modernizaci zastaralého ukrajinského plynovodního systému chce Jaceňuk přizvat evropské a americké investory.

Ukrajina se dotýká ekonomického dna (zdroj: ČT24)

Premiér v projevu pojmenoval tři příčiny nynější ukrajinské krize: ruskou agresi, energetickou závislost a korupci. Ujistil poslance, že na potřeby armády chce vláda v příštím roce uvolnit rekordní sumu ve výši pěti procent hrubého domácího produktu. Politickým úkolem je zrušení neutrality a orientace na spolupráci se Severoatlantickou aliancí, řekl předseda ukrajinské vlády. O zrušení neutrálního statusu Ukrajiny bude Nejvyšší rada hlasovat v nadcházejícím týdnu. Jaceňuk rovněž prohlásil, že Ukrajina je ochotna obnovit výplatu sociálních dávek a penzí pro obyvatele povstaleckých zón na Donbasu, kterou v listopadu zastavila na protest proti povstaleckým volbám. Podmínkou ale je úplný odchod ruských vojáků z Doněcké a Luhanské oblasti.

Parlament schválil program Jaceňukovy vlády

Parlament programové prohlášení Jaceňukovy vlády schválil. V souladu s ústavou má nyní kabinet roční dobu hájení, kdy parlament nesmí hlasovat o jeho odvolání. Premiér v projevu označil za konečný cíl země členství v Evropské unii. Vládní program vyvolal v koaličním táboře spory, poslanci nejsilnější strany Blok Petra Porošenka (BPP) ho označili za bezzubé slohové cvičení. Z iniciativy BPP se součástí vládního programu stala koaliční smlouva, která obsahuje konkrétní seznam úkolů a termíny jejich splnění.

Hlavní body programu proevropské koaliční vlády Arsenije Jaceňuka:

  1. schválení a realizace státního programu rozvoje ukrajinských ozbrojených sil do roku 2020;
  2. uvolnění částky odpovídající až pěti procentům hrubého domácího produktu na obranu státu a činnost bezpečnostních složek;
  3. schválení novely zákona o státních zakázkách ve zbrojním průmyslu;
  4. zrušení neutrality;
  5. sociální zajištění vojáků a dalších účastníků protipovstalecké operace;
  6. technické zabezpečení hranic Ukrajiny s Ruskou federací;
  7. vypracování a realizace programu informační bezpečnosti státu, příprava vysílání do zahraničí, odstátnění médií;
  8. snížení počtu kontrolních orgánů z 56 na 28 a uvedení jejich struktury a funkcí do souladu s evropskými standardy do roku 2016;
  9. schválení 1500 standardů Evropské unie, zrušení platnosti standardů bývalého SSSR;
  10. zavedení elektronické státní správy;
  11. příprava zákona o svobodném přístupu k informacím;
  12. zřízení Národní agentury pro předcházení korupci a Národního protikorupčního úřadu;
  13. monitoring životního stylu státních úředníků;
  14. vytvoření jednotné elektronické databáze majetkových přiznání a finančních závazků státních úředníků;
  15. reforma ministerstva vnitra;
  16. příprava zákona o národní policii;
  17. zřízení Státního úřadu pro vyšetřování
Vydáno pod