Mugabe se zbavil viceprezidentky. Obvinil ji ze spiknutí a čarodějnictví

Harare - Kontroverzní zimbabwský prezident Robert Mugabe dnes odvolal svou zástupkyni, viceprezidentku Joice Mujuruovou, a osm ministrů. V Zimbabwe tak naplno vypukl boj o moc a o nástupnictví po devadesátileté hlavě státu, která východoafrické zemi vládne už od roku 1980.

Osud viceprezidentky Mujuruové, veteránky zimbabwské války za nezávislost v 70. letech, byl v podstatě jasný už od uplynulého víkendu. Na sjezdu vládní strany ZANU-PF ji totiž Mugabe obvinil, že se spikla se Spojenými státy, aby ho odstranila, a jednala o plánu na jeho zavraždění. Prezident dokonce tvrdil, že Mujuruová si chtěla při svém komplotu pomáhat i čarodějnickými praktikami.

Mujuruová obvinění odmítla jako směšná. Prezidentská kancelář jako důvod jejího odvolání uvedla jednání „neslučitelné s oficiálními povinnostmi“.

Kromě viceprezidentky nyní ve vládě skončili i její přívrženci, mimo jiné šéfové resortů energetiky, bezpečnosti a komunikace.

Joice Mujuruová a Robert Mugabe
Zdroj: JEKESAI NIJIKIZAMA/ISIFA/AFP

Mugabe je u moci od vyhlášení nezávislosti Zimbabwe v roce 1980. V letech 1980 až 1987 byl premiérem, v roce 1987 byl zvolen prezidentem a od té doby vyhrál další patery prezidentské volby, naposledy loni. I když bývá často obviňován z porušování lidských práv i z ekonomického zruinování Zimbabwe coby někdejší obilnice Afriky, jeho příznivci v něm stále vidí hrdinu boje za nezávislost.

Ačkoli Mujuruová byla dlouho považována za jeho pravděpodobnou nástupkyni, nyní má velké šance na převzetí moci i 49letá Mugabeho manželka Grace. Ta se nedávno stala šéfkou ženského křídla strany ZANU-PF.