Úsporná opatření? Evropanům dochází trpělivost a míří do ulic

Milán – Italům dochází trpělivost. Zatímco si společenská smetánka v neděli vychutnávala v milánské La Scale premiéru Beethovenova Fidelia, stovky demonstrantů před budovou opery protestovaly proti tvrdým úsporným opatřením. Velké společenské akce využívají demonstranti každoročně, letos ale měli mnohem větší podporu veřejnosti. A nespokojenost necloumá jen Italy – do ulic v posledních týdnech vyrazili i Řekové a Belgičané.

Horizont: Italové se bouří proti utahování opasků (zdroj: ČT24)

Italská vláda minulý týden schválila reformu pracovního práva. Mnoho lidí se ale bojí, že opatření nová místa nevytvoří – naopak oslabí ochranu zaměstnanců. „Nechceme, aby naše země dál upadala. Chceme rychlá řešení a okamžitý zásah. Lidi už toho zkrátka mají dost,“ argumentoval jeden z odborářů před La Scalou. Na pátek už italské odbory vyhlásily generální stávku.

Jediná šance? V úsporách pokračovat

I přes neradostnou situaci italských pracovníků vidí ekonom Lukáš Kovanda naději do budoucna. „Úsporná opatření v Itálii vyšla správnou cestou. A oproti situaci v minulých letech můžeme pozorovat určité zlepšení. Ale na druhou stranu začíná lidem pochopitelně docházet trpělivost,“ míní ekonom.

Úsporná opatření sice dnes příliš radosti nedělají, v případě nové ekonomické krize (která by byla zřejmě ještě silnější než ta předchozí) by mohla znamenat výhodu. „Evropská ekonomika na tom není úplně nejhůře a může si dovolit činit aspoň některá opatření. Využijme této doby, protože situace se může ještě zhoršit,“ upozorňuje Kovanda.

Bouře proti utahování opasků se ale nezvedají jen na jihu Evropy. Po Italech a Řecích vyšli do ulic i Belgičané. Začátkem listopadu vyústil pochod stovky tisíc demonstrantů v potyčky s policií. V ulicích Bruselu hořela auta, v nemocnici skončily desítky zraněných jak z řad demonstrantů, tak policie.

A další kolo „historické mobilizace“ belgických odborářů je za dveřmi – na 15. prosince je ohlášena generální stávka v celém Belgickém království.