OSN potřebuje na humanitární mise rekordní sumu

New York – OSN bude příští rok potřebovat na humanitární operace ve světě rekordních 16 miliard dolarů (přes 358 miliard korun). Téměř polovina z toho má jít na pomoc syrským uprchlíkům.

Pomoc ve světě potřebuje více než 57 milionů nejvíce ohrožených lidí. Především je podle OSN potřeba věnovat 2,8 miliardy dolarů na zajištění potřeb běženců v Sýrii a další 4,4 miliardy dolarů pro více než tři miliony syrských uprchlíků, kteří se před násilím ukrývají v sousedních zemích.

Světový potravinový program minulý týden uvedl, že bude muset zastavit pomoc syrským běžencům. „Bez dalších financí bude Světový potravinový program donucen ukončit do dvou měsíců své aktivity,“ varovala již v září šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová.

Dnes prohlásila, že potřeba výrazně větší humanitární pomoci ve světě je důsledkem nejen syrské krize, ale i krizí ve Středoafrické republice, Iráku a Jižním Súdánu. Jen o trochu menší finanční pomoc vyžadují humanitární mise například v Afghánistánu, Kongu, Somálsku, Súdánu, Ukrajině, Jemenu a na palestinských územích. 

„Humanitární situace ve světě není běžná. Dnešní potřeby jsou na bezprecedentní výši a bez větší podpory prostě nebude možné reagovat na humanitární situaci, jakou vidíme,“ řekl dnes Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.