Fico: Pokud vypukne na Ukrajině válka, Slovensko bude velmi trpět

Bratislava – Slovenský premiér Robert Fico vnímá současné dění na Ukrajině jako velký rusko-americký střet, ve kterém nejednotná Evropská unie nesehrává odpovídající úlohu. Podle Fica je velmi pravděpodobné, že na Ukrajině vypukne vojenský konflikt, a v tom případě bude Slovensko trpět.

„Mluvím o přímém vojenském konfliktu. Nemluvím o konfliktu Rusko-Ukrajina, ale o velkém konfliktu,“ řekl slovenský premiér na diskusním fóru HNClub. Pravděpodobnost, že k němu dojde, je podle Fica sedmdesát procent. Premiér dodal, že tuto informaci má z německého zdroje, který nechtěl jmenovat.

Podle předsedy slovenské vlády kvůli možnému konfliktu panuje v Evropě velká nervozita. Proto by se podle něj měly v Evropě najít síly, které jsou připravené sehrát úlohu mírotvůrců. „Jestliže tam vypukne válka, jestliže se něco stane, Slovensko bude velmi trpět,“ upozornil.

Fico představil temnou vizi vývoje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Anexe Krymu je hotová věc

Fico rovněž poznamenal, že ruská anexe ukrajinského Krymu je už v Evropě považována za hotovou věc. „Vypadá to tak, i když mluvím s různými vedoucími činiteli. Žádný z nich Krym neotevírá. Neumím si ale představit, že by došlo k dalšímu narušení územní celistvosti Ukrajiny,“ dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová v polovině listopadu hovořila dlouze o ukrajinské krizi mezi čtyřma očima s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na okraj summitu skupiny G20 v australském Brisbane. Poté nebývale ostře šéfa Kremlu kritizovala a varovala před „rozsáhlým požárem“, k němuž podle ní konflikt na Ukrajině může vést.

O obsahu dvouhodinové diskuse odmítla cokoli konkrétního říct s tím, že šlo o důvěrný rozhovor. Nicméně dodala, že s Putinem je třeba udržovat dialog, byť se s ním nesouhlasí.