Švýcaři v referendu odmítli tvrdší přístup k přistěhovalectví

Bern - Už podruhé letos Švýcaři hlasovali o omezení počtu přistěhovalců. Referendum ustanovující další omezení počtu přistěhovalců a zvýšení zlatých rezerv centrální banky však obyvatelé odmítli. V únorovém referendu přísné kvóty schválili, voliči se v něm vyslovili k otázce, zda si přejí snížit roční příliv imigrantů o 80 procent. Proti iniciativě, která chtěla počet imigrantů v alpské zemi snížit na čtvrtinu, se vyslovilo 74 procent hlasujících.

Švýcary čeká další hlasování o přistěhovalcích (zdroj: ČT24)

Nejsledovanějším ze tří dnešních plebiscitů bylo hlasování o přistěhovalcích. Jeho navrhovatelé chtěli prosadit, aby počet imigrantů ročně nepřekročil 0,2 procenta celkové populace, což je asi 17 tisíc lidí. S iniciativou nesouhlasila vláda, parlament ani velké podniky a referendum se vykládalo i jako hlasování o dalších vztazích s Evropskou unií. Omezení počtu přistěhovalců by totiž bylo porušením vzájemné dohody o volném pohybu osob a země by kvůli němu mohla přijít o bezproblémový přístup na unijní trh.

Referenda a přímá demokracie patří ke Švýcarsku stejně neodmyslitelně jako třeba sýry nebo hodinky. Někdy se koná třeba i sedm místních referend za jediný den. To dnešní je iniciativou ekologického hnutí Ecopop, které se dlouhodobě zasazuje o kontrolu populačního nárůstu v zemi. „Je to otázka zdrojů, přírody a ochrany kvality života zdejších lidí. Proto si myslíme, že je nutné omezit růst populace,“ vysvětluje mluvčí hnutí Andreas Thommen.

Cizinci nyní tvoří necelou čtvrtinu z osmimilionové populace Švýcarska. Každoročně k nim přibude dalších 80 tisíc přistěhovalců.

Organizace Ecopop prosadila hlasování s tichou podporou krajní pravice. Většina politických stran včetně zelených ale opatření považuje za xenofobní a odmítá jej. Stejně jako velké firmy nebo malí podnikatelé, podle kterých cizinci pomáhají švýcarské ekonomice. „Pracuje pro nás 200 cizinců. Potřebujeme je, není lehké najít takové pracovní síly ve Švýcarsku, které by chtěly uklízet nebo obsluhovat. Švýcaři nejsou nejlepší číšníci. Proto zaměstnáváme Italy,“ tvrdí Andrea Scherz, majitel pětihvězdičkového hotelu Gstaad Palace.

Švýcarské referendum
Zdroj: ČT24/ČTK
  • Právě strach ze ztráty zaměstnání je ale jedním z důvodů, proč si Švýcaři chtějí svou zemi před imigranty uzavřít. Letos už navíc své politiky nepříjemně překvapili, když v únoru těsně schválili zavedení přistěhovaleckých kvót. Pro přijetí byli hlavně voliči německy mluvících kantonů. Naopak francouzské regiony na západě země byly spíš proti.

Další z odpůrkyň návrhu se obává, že referenda o přistěhovalectví poškozují obraz Švýcarska. „Vždy jsme byli taková krásná země s přátelskými lidmi. Teď se ale měníme na rasisty, nikdo sem už nepřijede,“ dodává.