30 mrtvých po střetech Kurdů s islamisty u Kobani

Bejrút - Nejméně 30 mrtvých na obou stranách si vyžádaly prudké srážky mezi ozbrojenci radikální skupiny Islámský stát (IS) a kurdskými obránci syrského města Kobani. Střety vypukly na blízkém hraničním přechodu s Tureckem po dvou ranních sebevražedných atentátech islamistických extremistů. Podle syrského ministra zahraničí je klíčem k oslabení islamistů právě lepší kontrola turecké hranice, přes kterou do Sýrie cestují zahraniční bojovníci. Naopak spojenecké nálety prý za dva měsíce islamisty neoslabily.

Sebevražedný atentátník z řad IS podle monitorovací skupiny za svítání odpálil nálož v autě, krátce poté na stejném místě zaútočil sebevražedný atentátník opásaný výbušninami. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišli atentátníci na syrskou stranu hranice z Turecka. Nejmenovaný turecký činitel podle agentury Anadolu ale toto tvrzení popřel.

Při střetech, které následovaly po atentátech, bylo dosud zabito nejméně 30 bojovníků na obou stranách, potvrdil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Padlo podle něj 21 ozbrojenců IS, včetně atentátníků, zbývajících devět mrtvých byli bojovníci kurdských milicí. Ty už více než dva měsíce brání bojovníkům IS v obsazení Kobani. Žádná ze stran ale dosud nebyla schopná dosáhnout rozhodující převahy.

Sýrie kritizuje spojenecké údery, Kurdové je kvitují

Pohraniční syrské město Kobani u tureckých hranic představuje klíčové bitevní pole. Černé vlajky měla Severoatlantická aliance na dohled. Islamisté chystali další postup, kurdským jednotkám se je však po týdnech bojů podařilo vytlačit. „Kontrolujeme asi 80 procent města, zbylých 20 procent má v rukou Islámský stát. Už tady zbylo jen pár bojovníků, nedrží se ale pohromadě - aby to vypadalo, že jich tu je hodně, ale ve skutečnosti není,“ říká Pozul, jeden z kurdských bojovníků.

Cíle islamistů v Iráku a Sýrii už dva měsíce ostřeluje také koalice v čele s USA, podle syrské diplomacie však nálety džihádisty neoslabily. Bojující Kurdové, kteří islámskému státu stojí v Kobani tváří v tvář, mají ale opačný názor. „Letecké údery jsou efektivní, Islámský stát má z letadel strach. Když je slyší, bojí se a nemohou najít místo, kde by se před nimi schovali,“ dodává Pozul.

Situace ve městě Kobani
Zdroj: ČT24/ČT24 / Google Earth