Klid ve Fergusonu skončil. Materialismus má prý větší cenu než život černocha

Ferguson (USA) – Den po poklidném Dni díkůvzdání se opět rozhořely další protesty proti rozhodnutí poroty neobžalovat bělošského policistu Darrena Wilsona za zastřelení neozbrojeného černošského mladíka. Asi dvě stovky demonstrantů se rozhodly zablokovat tři místní velká nákupní střediska, kde se už naplno rozjela vánoční nákupní horečka. Policie zadržela 15 osob, které obvinila mimo jiné z rušení veřejného pořádku. Protesty však hlásí i další americká města - lidé v nich blokují silnice nebo se na protest přivazují k vlakům.

Ve Fergusonu se demonstranti rozhodli iniciovat bojkot takzvaného Černého pátku, kdy obvykle v USA začínají velké předvánoční nákupy, aby upozornili na podstatně nižší kupní sílu černošských Američanů. Tvrdí, že v USA existuje přímá vazba mezi ekonomickou a rasovou nerovností. Blokovaná obchodní centra byla dočasně uzavřena.

Podobně protestovaly i další desítky lidí v ostatních amerických městech Seattlu, New Yorku, Chicagu či v severní Kalifornii. V Oaklandu byla zatčena více než desítka lidí poté, co zhruba 125 demonstrantů přerušilo dopravu na železniční trati do San Franciska. Někteří z nich se řetězy připoutali k vlakům. V Seattlu desítky lidí zablokovaly silnice a řetězy svázaly vstupní dveře do nákupního střediska Pacific Place.

V Chicagu se asi 200 protestujících shromáždilo v oblíbené nákupní čtvrti Magnificent Mile. Demonstraci iniciovala iniciativa Nechte nás dýchat, která podporuje demonstranty ve Fergusonu mimo jiné dodávkami plynových masek.

  • „Chceme, aby si kupující dvakrát rozmysleli, než vydají jediný dolar,“ řekla podle agentury AP členka této iniciativy Kristiana Colonová. „Dokud budou mít životy černošských obyvatel menší cenu než materialismus, nenastane klid.“

Mám čisté svědomí, vypověděl policista

Terčem bouřlivých protestů se začátkem tohoto týdne stal fergusonský policista Darren Wilson, jehož se velká porota rozhodla neobvinit v souvislosti se zastřelením osmnáctiletého Michaela Browna. Wilson na verdikt reagoval slovy, že má čisté svědomí a nemohl jednat jinak, což odsoudila Brownova matka. Wilson podle svého právníka Neila Bruntragera nehodlá pokračovat v práci ve fergusonském policejním sboru.

Wilson, který svou oběť zabil šesti ranami z pistole, před vyšetřovateli vypověděl, že ho mladík podezřelý z krádeže doutníků napadl, pral se s ním o zbraň a on se cítil v ohrožení. Podle jiných tvrzení mladík naopak zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává. Během protestů požadujících Wilsonovo obžalování bylo tento týden v USA zadrženo přes 600 lidí. Velká většina z nich byla do čtvrtka propuštěna.

Vydáno pod