Nabitý mobil do 30 sekund? Izraelci představili superbaterii

Jeruzalém - Uživatelům mobilních telefonů by už brzo mohla mnohé usnadnit superbaterie, která se nabíjí velkou rychlostí. Vynález představili izraelští vědci. Mají s ním velké plány. Baterii chtějí kromě telefonů vložit také do elektromobilů nebo lékařských přístrojů.

Superbaterie spatřila světlo světa (zdroj: ČT24)

Než se napočítá do třiceti, je nabitá. Izraelští vědci superbaterii objevili náhodou, když zkoumali Alzheimerovu chorobu. „Místo toho, abychom hledali vakcínu na nějaký vir, tak používáme stejné metody, ale hledáme tu nejlepší molekulu vhodnou pro baterie,“ konstatoval ředitel izraelské společnosti StoreDot Doron Meyersdorf. 

Nová baterie funguje jako živý organismus. Uvnitř se dějí podobné biochemické procesy jako v přírodě. Tvoří ji nanokrystaly, nové molekuly, které se samovolně skládají. Dokáží udržet elektrický náboj nebo vést světlo. „Mobilní telefony, počítače a elektrická auta potřebují tento nový druh baterií. Nemáme dostatek nerostných surovin, a proto musíme vymýšlet alternativy,“ říká Čen Xiadong z Technologické univerzity Nanjang. 

Nový druh baterie má asi pětkrát větší kapacitu. Jejím hlavním nedostatkem je ale velikost – zatím ji lze připojit jen jako externí zdroj. Na trhu by se chytrý telefon s rychlým nabíjením mohl objevit do roka. Rychlost ale nebude zadarmo – lidé si v přepočtu připlatí kolem tří tisíc korun.