V Egyptě se zatýkalo ve velkém, policie rozháněla protesty islamistů

Káhira – Egyptská policie rozehnala protivládní demonstrace. Egyptští islamisté chtěli vyjádřit nespokojenost s vývojem v zemi. Dorazily ale jen stovky lidí. Policie předtím preventivně zadržela více než 100 údajných radikálů. Jen během dneška došlo ke třem atentátům na policisty.

Radikálové volají po islamizaci země

K protestům vyzvala ultrakonzervativní salafistická fronta. Odpůrci sekulární vlády vyzývají vedení země k odstoupení a hodlají dát v ulicích najevo touhu po islamizaci země. „Chtějí zavést právo šaría a žádají návrat sesazeného prezidenta Mursího k moci,“ podotkl zpravodaj ČRo Štěpán Macháček. 

Organizátoři za výchozí body pochodů označili několik mešit, většina z nich ale zůstala prázdná. Na několik protestních shromáždění pak přišly stovky lidí, které policisté rychle rozháněli.
  
Policisté se objevovali v hojném počtu v ulicích Káhiry i jiných měst už od čtvrtka a předem upozornili, že v případě nutnosti použijí ostrou munici. V Káhiře bylo vidět obrněné vozy, silnice vedoucí k prezidentskému paláci a ministerstvu obrany byly zataraseny betonovými bloky. Nad metropolí přelétávaly vojenské vrtulníky.

Zpravodaj ČRo: Islamisté chtějí zavést v Egyptě právo šaría (zdroj: ČT24)

Vládou jmenovaní duchovní při poledních modlitbách vyzývali lidi, aby se demonstrací nezúčastnili. Větší střet s policí byl hlášen z východní části Káhiry, kde přišli o život dva z účastníků protestu. V metropoli byli už ráno zastřeleni dva armádní důstojníci, příslušník
námořnictva pak byl zabit v Alexandrii.

Po období relativního klidu v Egyptě hrozí, že ožijí krvavé události z loňského roku. Po svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou tehdy přišly během protestů o život stovky lidí. 

Podle bezpečnostních složek je reálná možnost vypuknutí násilí. Hlavní egyptská islamistická organizace se totiž přihlásila ke skupině Islámský stát. Ta má na svědomí masové krveprolití v Iráku a Sýrii.