Ukrajina přiškrtila dodávky elektřiny, Krym zahájil přídělovou distribuci

Moskva – Kvůli výraznému omezení dodávek energie z ukrajinských elektráren byly krymské úřady nuceny zahájit přídělovou distribuci elektřiny. Odběratele budou periodicky odpojovat od proudu, některé obytné čtvrti ve větších městech se bez elektřiny občas musí obejít už od září. Z Ukrajiny na Krym směřuje proud přes čtyři dálková vedení, z nichž funkční je jediné. Jedno z nich bylo odpojeno v polovině listopadu kvůli údajné opravě, další dvě vypnul Kyjev ve středu.

Rusko zabralo ukrajinský poloostrov v březnu a území s velkou většinou ruskojazyčného obyvatelstva se od té doby potýká s vážnými hospodářskými problémy. Kromě nedostatku vody a výpadků v zásobování je hlavním problémem právě elektřina.

Podle ruských novinářů se Kyjev rozhodl vystavit Krym blokádě a stejně tak postupuje proti povstaleckým územím na Donbasu. Ukrajinská centrální banka ve středu oznámila, že v oblastech kontrolovaných separatisty vypnula všechny bankomaty. Podle povstalecké agentury Novorossija už v Luhansku žádný bankomat nefunguje a nemožné jsou i platby kartami. Prezident Petro Porošenko svým nedávným dekretem nařídil zastavení výplaty penzí a veškerých sociálních dávek v oblastech, jež jsou pod kontrolou vzbouřenců.

Na východě Ukrajiny přibývá mrtvých mezi civilisty (zdroj: ČT24)

Na východě Ukrajiny také přibývá mrtvých mezi civilním obyvatelstvem. Jen během čtvrtka zemřeli při bombardování Doněcka dva lidé, jedním z nich byl 12letý chlapec. Obětí je od dubna už skoro čtyři a půl tisíce, další milion lidí musel kvůli konfliktu opustit své domovy. Z útoků na civilisty se navzájem obviňují armáda a separatisté. Život se nezastavil, mnozí místní ale tráví noci v krytech nebo sklepích v obavách před dalšími explozemi.

Situaci přímo na místě monitorují příslušníci mise OBSE. I oni se ale v posledních dnech vůbec poprvé od začátku mise dostali pod palbu kulometů i granátometů. Všichni vyvázli bez zranění. Podle pozorovatelů šel útok z oblasti ovládané rebely. Odsoudily ho USA i Švýcarsko, které teď misi šéfuje.