Střely v Doněcku si nevybírají: Trefují se i do nemocnic a porodnic

Doněck – Jen pár minut od doněckého letiště, kde probíhají nejintenzivnější boje, stojí nemocnice číslo 21. Je téměř u první bojové linie na půdě separatistů a i na nemocničních chodbách jsou slyšet výstřely. Granáty si nevybírají: rozbily nemocniční okna, další narušily zdi dětského oddělení. Šrapnelům tu ironicky přezdívají Naše muzeum.

Většina zaměstnanců stále chodí do práce, přestože nemocnice už od ukrajinské vlády nedostává žádné peníze - ani na platy ani na léky. Spoléhá se tu na charitu. „Kdybychom tu nebyli, zemřelo by mnohem víc lidí,“ říká lékař Alexander Voronoje. I tak je obětí mnoho: Víc než 4 300 mrtvých a zhruba milion lidí muselo na východě Ukrajiny opustit své domovy. Z porušování křehkého příměří se střídavě obviňují armáda i proruští povstalci.

Jiná zdravotnická zařízení na tom zde nejsou o mnoho lépe. Doněcká porodnice musela například kvůli silnému ostřelování na několik dnů zavřít. Teď je znovu v provozu, pacientky ani zdravotníci ale stále nejsou zcela v bezpečí. „Dva dny jsme tam leželi vyděšení, bez spánku. Řekli nám, abychom se sbalili pro případ, že bychom museli běžet do sklepa, do krytu,“ vzpomíná čerstvá maminka Anna.

Nových maminek v Doněcku po dlouhých měsících znovu přibývá a lidé se pomalu vracejí domů. Doufají, že to nejhorší je už za nimi. Navzdory křehkému zářijovému příměří ale denně podle OSN umírá 13 lidí - vojáků, rebelů i civilistů.

Střely se v Doněcku nevyhýbají ani nemocnicím (zdroj: ČT24)

Přestože obě znepřátelené strany konfliktu uzavřely 5. září v Minsku dohodu o klidu zbraní, na každý den příměří podle údajů OSN v průměru připadá 13 mrtvých - vojáků, povstalců a civilistů. Včera zabil dělostřelecký granát vypálený z bašty separatistů, Doněcku, dvanáctiletého chlapce a pětapadesátiletou ženu. O smrti dalších dvou civilistů včera informovala místní radnice. „Granát ji přímo zasáhl. Nevím, proč jsem taky nebyl zasažen. Stál jsem přímo u ní, jen mě to popálilo na čele,“ řekl agentuře Reuters syn ženy, kterou granát zasáhl v jejím bytě. Na ulici, kde zahynul chlapec, zbyla kaluž krve a kráter. Ostatní lidé v okolí utekli před ostřelováním do krytu.