Rusové jsou páteří sil proruských separatistů, řekl velitel NATO

Kyjev – Při návštěvě ukrajinského hlavního města velitel ozbrojených sil NATO v Evropě Philip Breedlove znovu obvinil Rusko, že jeho vojáci působí na východoukrajinském území a představují páteř sil proruských separatistů, kteří zde bojují s ukrajinskou armádou. Tamní novinář Vitalij Syzov přitom varuje, že se zdejší sociální situace přibližuje stavu po druhé světové válce. Tiskové středisko ukrajinské protipovstalecké operace na Donbasu dnes naopak oznámilo, že Moskva podstatně omezila dodávky vojenského materiálu východoukrajinským povstalcům.

Moskva sice neustále popírá, že by se v konfliktu na východě Ukrajiny angažovala, mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko ale řekl, že v úterý zaznamenali nový konvoj kamionů s vojáky a s taženými děly, který překročil hranici v místech, které kontrolují separatisté bez zahraničních pozorovatelů. Americký generál Philip Breedlove, který vede síly Severoatlantické aliance v Evropě, opětovně prohlásil, že ruské vojenské síly jsou zásadní součástí proruských separatistů.

Situaci v oblasti připodobnil novinář z Doněcku Vitalij Syzov ke stavu po druhé světové válce. Menší města se nemohou spolehnout na dodávky vody, tepla nebo plynu v zimě, nevyplácí se důchody ani platy, podniky zavírají. Podle novináře, kterého Člověk v tísni pozval na stáž do Česka, se objevuje důchodová turistika nebo stigmatizace uprchlíků z bojových zón. Stav by mohl vést k sociálnímu kolapsu, někteří lidé se blíží stavu hladovění.

  • "Byl jsem nedávno ve městě Konstantinovka, které je na území osvobozeném ukrajinskou armádou. Denně tam podle místních úřadů přijíždí kolem tisíce důchodců z okupovaných území, kteří se tam registrují, aby si mohli vyzvedávat důchod, protože na okupovaných územích to nejde," popsal Vitalij Syzov.

„Objevují se už informace, že v Doněcké oblasti jsou i případy smrti z důvodu hladu, i když se to tají,“ řekl Syzov. Úmrtí se dotýkají především lidí starších, upoutaných na lůžko nebo těch, kteří žijí sami. Za mírně lepší označil situaci v oblastech, které ukrajinská armáda dobyla zpět. Může za to dostupnost pomoci občanských iniciativ a humanitárních organizací. Ruskou potravinovou pomoc pro povstalecké regiony označil za nedostatečnou.

Vyzbrojování Krymu

Na Ukrajině i v Německu se dnes mluvilo také o Krymu. Německá kancléřka Angela Merkelová mluvila ve Spolkovém sněmu o zachování sankcí s tím, že vojensky je konflikt neřešitelný a že západní země nikdy nenutily Ukrajinu volit mezi jednou nebo druhou stranou. „I když uzavření asociační dohody mezi EU a Ukrajinou provázely potíže, nic z toho neomlouvá a neospravedlňuje ruskou anexi Krymu a nic neospravedlňuje přímé nebo nepřímé zapojení Ruska do bojů v Doněcku a v Luhansku,“ uvedla Merkelová před poslanci. Obvinila Kreml, že nerespektuje územní soudržnost Ukrajiny, k níž se zavázal v roce 1994 spolu s USA a Velkou Británií.

Merkelová rezolutně odmítla zrušení sankcí (zdroj: ČT24)

Generál Breedlove pak upozornil, že dochází k militarizaci krymského poloostrova. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tento měsíc označil rozvinutí samostatného uskupení různých druhů vojsk na Krymu za prioritní úkol. Breedlovea znepokojuje, že Rusové na poloostrově umístili střely s plochou drahou letu a protiletadlové rakety, s nimiž mohou ohrozit celou oblast Černého moře. Agentura TASS dnes informovala o dalších čtrnácti stíhačkách, které byly na Krym převeleny. Letecký pluk u námořní základny Sevastopol tak má tvořit celkem třicet strojů.

Rusko podle Kyjeva výrazně snížilo vojenské dodávky povstalcům

Tiskové středisko ukrajinské protipovstalecké operace na Donbasu dnes naopak oznámilo, že Rusko podstatně omezilo dodávky vojenského materiálu východoukrajinským povstalcům. Útoky separatistů na doněcké letiště kontrolované armádou, které je od září místem nejprudších bojů, se v důsledku toho zmírnily. Jednotky separatistů jsou tři až čtyři kilometry od letiště a jejich aktivita se omezuje na občasnou výstražnou střelbu, dodává zpráva.

O předpokládaných příčinách omezení dodávek z Ruska se tisková zpráva nezmiňuje. Ukrajinské zdroje v úterý oznámily, že Rusko stáhlo z Donbasu zhruba tisícovku svých vojáků. Jejich místo prý stále častěji zaujímají oddíly separatistů, které vedení samozvaných lidových republik postupně vytvářejí.

Doněcké mezinárodní letiště se po vyhlášení příměří počátkem září stalo místem prudkých bojů. Letištní terminály jsou jediným opěrným bodem ukrajinské armády ve městě a povstalci se odtud opakovaně a zatím bezúspěšně pokoušejí vládní jednotky vytlačit.

Vydáno pod