Policie v Hongkongu zadržela dva vůdce protestů

Hongkong - Policie v Hongkongu zadržela Joshuu Wonga a Lestera Shuma, kteří stáli v čele prodemokratických demonstrací v tomto asijském středisku finančnictví a obchodu. Celkem policisté od úterý zatkli skoro sto padesát demonstrantů. Policisté také vyklidili hlavní místo protestů ve čtvrti Mong Kok, kde demonstrace začaly před necelými dvěma měsíci. „Je to velký průlom ve snaze úřadů ukončit protesty, studenti se ale už nechali slyšet, že se protesty přesunou na jiné stanoviště,“ uvedla zpravodajka České televize v Číně Barbora Šámalová.

Protesty sice neměly žádné oficiální vedení, Wong a Shum ale byli součástí skupiny studentů, na které mnozí pohlíželi jako na vůdce hnutí. Policie si údajně pro Shuma došla, o zadržení Wonga pak informovala na internetu skupina studentů.

Pořádková policie se podle svědků střetla s demonstranty, kteří se pokusili klást odpor úřadům, jež se je po střetech z noci na dnešek snažily dostat z ulice. Na ulici Nathan Road v srdci protestů ve čtvrti Mong Kok zůstalo několik stovek demonstrantů, kteří mávali žlutými transparenty a provolávali hesla za „úplnou demokracii“ v bývalé britské kolonii.

Hojně zastoupené represivní složky je ale zatlačily a po zhruba dvou hodinách většina stanů demonstrantů zmizela a policie hlavní místo protestů ve čtvrti Mong Kok vyklidila. „K vážnému násilí nedošlo,“ uvedla Šámalová. S odklízením barikád pomáhali i zaměstnanci autobusové společnosti, protože jim bránili v práci.

Od úterního rána, kdy vyklízení protestního tábora ve čtvrti Mong Kok začalo, policisté zatkli 116 demonstrantů a obvinili je z nezákonného shromažďování, napadení policistů, nezákonného držení zbraní a bránění ve výkonu soudního nařízení. Všichni zadržení zůstávají ve vazbě, a to nejspíš až do zítřka, kdy budou postaveni před soud. „Policie používá pepřový plyn nebo jiné nové láty. Hodně lidí bylo zraněno,“ řekl protestující Albert Čchan, jinak i poslanec hongkongského parlamentu.

Protestující tábořili ve třech oblastech Hongkongu od 28. září. Požadovali větší demokracii pro toto území, které spadá pod čínskou vládu, ale těší se značnému stupni autonomie. Krize pokračovala, aniž by bylo na dohled nějaké řešení - jak hongkongská vláda, tak studentští vůdci protestů nejevili žádnou ochotu ke kompromisu. Hongkongské úřady alespoň zareagovaly na stížnosti na nepřiměřené zacházení, dnes zadržely sedm policistů za brutální zacházení s demonstranty při demonstraci 15. listopadu.

Šámalová: Je to velký průlom ve snaze úřadů ukončit protesty (zdroj: ČT24)
Vydáno pod