Jihoafrický prezident Mbeki rezignuje

Johannesburg - Jihoafrický prezident Thabo Mbeki vyslyšel výzvy vládní strany Africký národní kongres (ANC) a vzdal se své funkce. Podle generálního tajemníka kongresu Gwede Mantasheho odstoupí Mbeki do příštího dubna, kdy končí jeho řádný mandát. Podle agentur prohrál současný prezident v mocenském souboji s předsedou ANC Jacobem Zumou, kterého se snažil obvinit z korupce. Mbeki minulý týden řekl vládě, že se podrobí rozhodnutí ANC, ať bude jakékoli.

Parlament začne prezidentovo odvolání připravovat příští týden. „Mbeki výzvu přijal a slíbil, že bude spolupracovat na formalitách,“ řekl Mantashe. Ze solidarity s Mbekim by měla odstoupit také vláda a Jihoafrickou republiku tak pravděpodobně čeká ekonomický i politický otřes. ANC ovšem hodlá ministry požádat, aby setrvali ve funkcích.

Mbeki stojí v čele JAR od roku 1999, kdy ve funkci vystřídal Nelsona Mandelu. Tlak na jeho odstoupení se v ANC vystupňoval, když soud minulý týden zamítl obvinění z korupce proti Zumovi. Pokoušel se tak odstranit svého největšího soupeře v boji o příští prezidentský mandát. V JAR prezident současně řídí vládu, na pět let ho jmenuje volený parlament. ANC dominuje jihoafrické politické scéně od roku 1994, parlamentní volby se mají konat příští rok.