V kolébce arabského jara poprvé volí hlavu státu

Tunis – Tunisané poprvé v historii volí hlavu státu. Favority jsou současný prezident Munsif Marzúkí a šéf strany Hlas Tunisu - Bádží Kaíd Sibsí. Právě jeho strana vyhrála říjnové parlamentní volby nad islamistickou Stranou obnovy, která vlastního prezidentského kandidáta nepostavila. Pokud ani jeden nezíská víc než 50 procent hlasů v prvním kole, další volba se uskuteční 28. prosince.

Tunisané poprvé volí prezidenta (zdroj: ČT24)

Do prvních svobodných prezidentských voleb, které mají završit demokratizační proces v zemi, se do konce září, kdy vypršela lhůta pro podání kandidatury, přihlásilo 25 uchazečů včetně dvou žen. Hlavní soupeř Sibsího (tomu bude za týden 88 let) je 69letý Munsif Marzúkí, který je od prosince 2011 prozatímní hlavou státu.

Volební místnosti se uzavřou v 18:00 a volební komise oznámí výsledky do 26. listopadu. Obavy z útoků islamistů, kteří se rozhodli nepodpořit žádného z kandidátů, vedly k mobilizaci bezpečnostních sil v celé zemi.

Tunisané byli první z občanů arabských zemí, kteří koncem roku 2010 povstali proti vládě. Potom se rozpoutaly revoluce známé jako arabské jaro. Tuniská revoluce vedla ke svržení bývalého prezidenta Zína Abdidína bin Alího, ale pak se země propadla do vleklé krize. Volby vyhráli islamisté ze Strany obnovy, kteří však měli mnoho odpůrců. Po sérii násilí a protestů následovalo dlouhé vyjednávání s opozicí. Strana obnovy poté odstoupila a dohodla se na sestavení přechodného nepolitického kabinetu.

Tunisko se sice na rozdíl od Egypta nebo Libye vyhnulo porevolučnímu chaosu, od roku 2011 se ale potýká s politickou nestabilitou a ekonomickými problémy. Přesto se politickým silám v zemi podařilo začátkem roku dohodnout na nové ústavě, která je považovaná za jednu z nejpokrokovějších v regionu.