Vlak s troskami MH17 vyrazil do Nizozemska

Pelahijivka – Vlak s troskami letadla společnosti Malaysia Airlines vyrazil na cestu z nádraží ve východoukrajinské obci Pelahijivka. Souprava s troskami letadla pojede nejprve do Charkova, který je v oblasti kontrolované ukrajinskou vládou, a odtud do Nizozemska. Vlak má již dvoutýdenní zpoždění. Před původním termínem odjezdu bylo na místě pádu letadla nalezeno několik lidských pozůstatků, proto se úklid trosek zpozdil.

Na cestu dvanáctivozového nákladního vlaku s troskami letadla, které bylo sestřeleno při cestě z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, dohlíží tým mezinárodních expertů, členové mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a v prvním úseku také zástupci samozvané Doněcké lidové republiky. Až souprava dospěje z Pelahijivky přes Charkov do Nizozemska, chtějí tamní vyšetřovatelé z trosek rekonstruovat jednu ze sekcí letadla, což by jim mohlo pomoci získat nové informace o okolnostech jeho havárie.

Boeing 777-200ER na spoji MH17 spadl u obce Hrabove východně od Doněcku letos v polovině července. Havárie se od počátku dává do spojitosti s konfliktem na východní Ukrajině, kde povstalci vyhlásili nezávislost Doněcké a sousední Charkovské oblasti a pustili se do boje s armádou. Podle předběžných výsledků vyšetřování, které se rozhodly nizozemské úřady zveřejnit, způsobily havárii vnější předměty, jež boeing zasáhly. Patrně šlo o protiledlovou střelu. Stroj se po zásahu rozlomil.

Na palubě boeingu zahynulo 298 lidí. Poslední pozůstatky byly objeveny až před dvěma týdny. Zpozdily nakládání trosek letadla do vlaku, protože musely být nejprve přepraveny k analýze DNA.

Vydáno pod