Islamisté postříleli v keňském autobusu na tři desítky nemuslimů

Nairobi - Příslušníci islamistických milicí Šabáb přepadli na severovýchodě Keni linkový autobus mířící do Nairobi a postříleli 28 jeho pasažérů, které předtím identifikovali jako osoby nemuslimského vyznání. Šlo prý o odvetu za nedávný zásah keňské policie proti mešitám v Mombase.

Incident se stal asi 50 kilometrů od Mandery na hranicích se Somálskem. Podle místní policie útočníci zastavili autobus na silnici, vyvedli všech asi šedesát cestujících, oddělili osoby se somálským pasem, u nichž předpokládali muslimské vyznání, nemuslimské pasažéry pak naložili zpět do autobusu a pokusili se z místa incidentu odjet. Vůz ale uvízl a nebyl schopen pohybu, a tak ozbrojenci své vězně chladnokrevně postříleli. Následně uprchli do somálského vnitrozemí. Podle svědků byla útočníků asi stovka a tři nemuslimští cestující si prý zachránili život tím, že dokázali recitovat pasáže koránu.

Oběti atentátu na autobus v Keni
Zdroj: ČTK/ZUMA/Xinhua/Fabian Mangera

Podle mluvčího Šabábu byl útok odvetou za razii, kterou keňská policie v minulých dnech provedla ve čtyřech mešitách v Mombase. Mešity se údajně dostaly pod kontrolu radikálních duchovních napojených na extremisty a sloužily jako jejich výcviková centra. Policie na místě našla tajné sklady munice a zadržela asi 300 lidí.

Keňská armáda po incidentu oznámila, že provedla pozemní a letecký útok na základnu Šabábu, kterou pachatelé dnešního útoku údajně používali.

Keňa se v poslední době stala místem několika vážných ozbrojených incidentů a pumových útoků, které provedla somálská milice Šabáb napojená na teroristickou síť al-Káida. Od října 2011, kdy Keňa vyslala do sousedního Somálska své vojenské jednotky k boji s islamisty, zahynulo při útocích Šabábu v Keni na 140 lidí.

Milice Šabáb bojují již několik let proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Jejich terčem se často stávají vládní, armádní a jiné veřejné budovy. Islamisté kontrolují velkou část jižního a středního Somálska, z Mogadiša byli vytlačeni před dvěma lety, avšak stále jsou schopni ve městě útočit. Svou činnost rozšířili i do sousední Keni, která pomáhá somálské vládě v boji proti extremistům. Šabáb chce teroristickými útoky docílit stažení keňské armády z vojenské mezinárodní mise Amisom, kterou na pomoc vládě v Somálsku vyslala Africká unie. Vlna útoků podél keňského pobřeží a v Nairobi zasáhla i turistický ruch, který patří mezi hlavní zdroje příjmů africké země.