Zemřela vévodkyně z Alby: Šlechtična, která nemusela poklekat před papežem

Sevilla (Španělsko) – Po krátké nemoci zemřela v 88 letech v Seville výstřední osmnáctá vévodkyně z Alby – jedna z nejbohatších španělských šlechtičen a nositelka rekordního počtu šlechtických titulů. Minulou neděli byla hospitalizována se zápalem plic a srdeční arytmií, poslední dny ale strávila s rodinou ve svém paláci, kam ji v úterý na vlastní žádost převezli.

V roce 2011 se vévodkyně – občanským jménem María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva – provdala za o čtvrt století mladšího úředníka Alfonse Díeze Carabantese. Její děti tomuto vztahu nepřály. Aby vyvrátila podezření, že manželovi jde jen o peníze, rozdělila mezi ně ještě před sňatkem většinu svého majetku. Její jmění se odhaduje v přepočtu až na 97 miliard korun. Vdaná byla třikrát. Její bílá hříva vlasů, tvář poznamenaná plastickou operací a výstřední garderoba byly vděčnou ozdobou španělských bulvárních časopisů.

Rakev s tělem vévodkyně z Alby
Zdroj: JORGE GUERRERO/ISIFA/AFP

Vévodkyně se pyšnila největším počtem šlechtických titulů na světě, díky čemuž byla zapsána i v Guinnessově knize rekordů: Měla jich 46, nehledě na 14 titulů španělského granda. Byla hlavou přes 500 let starého rodu, devatenáctinásobnou markýzou, pětinásobnou vévodkyní a dvaadvacetinásobnou hraběnkou. Měla také různá privilegia – podle protokolu nemusela poklekat před papežem nebo mohla do katedrály v Seville přijet na koni. Mezi vzdálenými příbuznými měla i Winstona Churchilla. V mládí si často během pobytu v Anglii hrávala s budoucí královnou Alžbětou II., která ji údajně musela dokonce zdravit poklonou. Žilami „doni Cayetany“ kolovala krev dávných králů Navarry a Aragonie, jejími předky byly Marie Stuartovna, Jakub II. a Kryštof Kolumbus.

Ve své autobiografii vévodkyně vzpomíná, že ji kdysi Pablo Picasso požádal, aby mu pózovala nahá pro obraz, který měl být novou verzí slavného Goyova díla Nahá Maja, její tehdejší manžel jí to ale zatrhl. Předobrazem Goyova obrazu byla v 18. století údajně třináctá vévodkyně z Alby.

Zemřela doňa Cayetana (zdroj: ČT24)

„Doňa Cayetana“ měla po Španělsku tolik sídel, že se o ní říkalo, že může jezdit po zemi křížem krážem, aniž by musela spát jinde než ve svém. Byla také majitelkou jedné z největších uměleckých sbírek ve Španělsku, v níž jsou mimo jiné dokumenty Kryštofa Kolumba nebo první vydání Dona Quijota. Hodnota kolekce je nevyčíslitelná, časopis Forbes ji odhadl na tři miliardy eur. Sama vévodkyně však své bohatství zlehčovala: „Mám hodně uměleckých děl, ale nenajím se jich. Nebo snad ano?“ prohlásila kdysi dvojnásobná vdova a matka šesti dětí, která si po své třetí svatbě bez ohledu na věk zatančila své oblíbené flamenco.

Svatba vévodkyně z Alby a Alfonsa Dieze Carabantese
Zdroj: ČT24/ČTK/News Pictures/PPE

Britský deník Daily Mail přinesl na svých stránkách mnoho fotografií zachycujících život excentrické španělské šlechtičny.