Severní Korea pohrozila další jadernou zkouškou

Pchjongjang – Severní Korea dnes pohrozila, že provede další jadernou zkoušku. Reagovala tím na rezoluci OSN, která doporučuje postavit KLDR před Mezinárodní trestní soud (ICC) za zločiny proti lidskosti. Severní Korea v minulosti již třikrát testovala své nukleární zbraně, v letech 2006, 2009 a 2013. Výhrůžka přichází v době, kdy se objevily satelitní snímky naznačující novou aktivitu v jednom ze severokorejských jaderných zařízení, informoval server BBC News.

Valné shromáždění OSN odhlasovalo ve středu rezoluci, která obviňuje nejvyšší severokorejské vedení z odpovědnosti za zřizování koncentračních táborů, systematické mučení vězňů a za vraždy srovnatelné s řáděním nacistů za druhé světové války. Nezávazný dokument doporučuje Radě bezpečnosti trestní postih komunistického režimu v Pchjongjangu.
 
Severokorejské ministerstvo zahraničí obvinilo USA, že rezoluci iniciovaly

Podle Pchjongjangu je dokument založen na „vykonstruovaných svědectvích“ severokorejských uprchlíků, kteří „šíří pomluvy vůči Pchjongjangu“. Rezoluce je „hlubokou politickou provokací“ ze strany USA a vzhledem k této „agresi… nemůžeme dále odkládat nový jaderný test“, konstatovala severokorejská diplomacie. Pchjongjang rovněž dodal, že jeho vojenské odstrašující prostředky budou „neomezeně posilovány“ na obranu proti Spojeným státům.

Zpráva OSN detailně popisuje řadu zvěrstev a zločinů proti lidskosti, kterých se na svém obyvatelstvu dopouští severokorejský režim - ať už se jedná o systematické vyvražďování, mučení, znásilňování, vynucené potraty a hladovění.

Americké ministerstvo zahraničí na dnešní výhrůžku KLDR odpovědělo, že „je politováníhodné hrozit takovouto akcí v reakci na legitimní zájem o situaci v oblasti lidských práv v KLDR ze strany mezinárodního společenství“.

Mezinárodní trestní soud v Haagu
Zdroj: ČT24

Severní Korea již v minulosti obvinění z porušování lidských práv odmítla. Podle analytiků je vysoce nepravděpodobné, že by Rada bezpečnosti OSN skutečně KLDR pohnala před Mezinárodní trestní soud. Rusko a Čína, které ve Valném shromáždění OSN hlasovaly proti rezoluci, mají totiž v Radě bezpečnosti právo veta.
 
Severokorejská hrozba jaderným testem přichází v době, kdy americko-korejský výzkumný institut zveřejnil nové satelitní snímky ukazující pravděpodobnou obnovu činnosti zařízení na přeměnu vyhořelého jaderného paliva na obohacené plutonium. To je použitelné k výrobě jaderných zbraní. Aktivita byla zaznamenána v radiochemické laboratoři v Jongbjonu, uvedl institut 38 North. Na satelitních záběrech je vidět pára vycházející z chladící věže, přijíždějící a odjíždějící auta a hromady „šedého materiálu“ naskládaného před továrnou sloužící pravděpodobně ke zpracovávání paliva.

  • Čínské úřady dnes zadržely u hranic s KLDR Američana korejského původu Petera Hahna. Stalo se tak při zátahu Pekingu proti humanitárním organizacím pomáhajícím Severokorejcům, informovala dnes agentura AFP.
  • Třiasedmdesátiletý Hahn byl uznávaným pracovníkem křesťanské organizace, který v posledních 20 letech řídil řadu projektů pomoci na hranici mezi Čínou a KLDR. Podle čínských úřadů čelí naturalizovaný americký občan podezření ze zpronevěry. Čínské úřady zatkly Hahna v úterý a po šestihodinovém výslechu ho vsadily do vazby. Hahnův obhájce Čang Pchej-chung obvinění odmítl jako nepodložená. Společně s Američanem byl zadržen ještě jeden Jihokorejec a další humanitární pracovník.
Vydáno pod