Mafie zblízka: Policie získala unikátní záběry zasvěcování nových členů

Řím - Italské policii se podařil husarský kousek v boji proti kalábrijské mafiánské organizaci 'Ndrangheta, když pomocí skrytých kamer natočila metody zasvěcování nových členů. Také zaregistrovala stovky případů zastrašování, z nichž většina nebyla nikdy nahlášena. Pozatýkala přitom čtyři desítky osob.

Noví členové slibovali věrnost svým nadřízeným „v tichu noci, ve světle hvězd a v záři měsíce“ s cílem „chránit své bratry“.

„Přísahám, že se zříkám do sedmého pokolení všech zločineckých organizací, které jsem dosud uznával,“ opakuje po svém novém šéfovi. Před přísahajícím leží pistole a kapsle kyanidu. Připomínají, co ho čeká v případě zrady. Pokud se jí dopustí, musí se sám potrestat. „V zásobníku si musíte nechat vždycky jeden náboj. Ten je pro vás,“ upozorňuje nováčka šéf.

Člen Santy, jak se tomuto vysokému stupni v hierarchii 'Ndranghety říká, má komunikovat se světem politiky a byznysu. Pracuje sám, stává se sirotkem. „Když se vás zeptají, čí jste syn, odpovíte: Můj otec je Slunce a moje matka je Luna.“

Podobné obřady pěstují všechny italské mafie. A i díky nim a přísným pravidlům svého fungování dokázaly přežít v měnícím se světě zločinu. „Členové mafie musí projít jistými obřady a tím se stávají elitou zločinu. Je to mizející svět. Ve světě je 80 i více procent moderního organizovaného zločinu, ten tradiční přežívá už jen v Itálii,“ potvrzuje odborník na organizovaný zločin Martin Cejp. 

Horizont ČT24: Jak funguje italská mafie (zdroj: ČT24)

Další z italských mafií, Camorra, které patří Neapol a její okolí, přijímá nové členy skrze krevní přísahu nad stránkami Bible.

Útroby Camorry popsal novinář Roberto Saviano. Nechal se do ní naverbovat, svědectví podal v knize, která se stala bestsellerem. Pro autora ale znamenala rozsudek smrti. Už osm let ho policie skrývá a chrání. Kromě mafiánských bossů mu měli vyhrožovat i jejich právníci. Jednoho z nich soud poslal před týdnem do vězení.

„Osobně si myslím, že tenhle rozsudek by mohl znamenat první krok ke svobodě, k o něco normálnějšímu životu,“ doufá novinář. Zatím ale pod ochranou policie zůstává. Italská mafie už opakovaně dokázala, že své nepřátele bez milosti trestá. A k těm, kteří nahlédli do jejího nitra, se pak chová obzvláště krutě.

Vydáno pod