Francouz dostal sedmiletý trest za účast v syrském džihádu

Paříž – Trest sedm let vězení dostal osmadvacetiletý Francouz za to, že se připojil k radikálním islamistům v Sýrii. Jde o první rozsudek takového druhu ve Francii. Země přitom odhaduje, že po boku islamistů bojuje několik stovek jejích občanů.

Flavien Moreau byl několikrát odsouzen za menší zločiny a po jednom odchodu z vězení přistoupil na islámskou víru a stal se podle soudu odhodlaným islamistickým bojovníkem. Vycestoval do Sýrie koncem roku 2012 a krátce po návratu do Francie v lednu 2013 byl zatčen. Výše trestu odpovídá tomu, co požadoval státní žalobce.

Obžalovaný přiznal své připojení k islamistické skupině v Sýrii, ale zdůrazňoval, že nikdy nebojoval a že po deseti dnech odevzdal zbraň veliteli a skupinu a poté i Sýrii opustil. Vysvětlil to tím, že nebyl s to dále vydržet zákaz kouření, který u bojovníků svaté islámské války platil.

Z Francie, která má nejpočetnější muslimskou obec v Evropě, pochází zhruba třetina z asi 3 000 Evropanů, kteří se přidávají v Sýrii a Iráku k ozbrojeným islamistům, proti kterým bojují západní spojenci v čele se Spojenými státy. Francie začátkem listopadu zpřísnila legislativu proti osobám, kteří pomáhají džihádistům.

Zpravodaj ČT: Z Francie odchází k islamistům nejvíce lidí (zdroj: ČT24)

Od června odjelo podle OSN bojovat do Iráku a Sýrie po boku Islámského státu až 15 tisíc lidí z osmdesáti zemí. Pocházejí z evropských států - Francie, Británie, ale i třeba z Chile nebo Malediv. Za úspěchem džihádistů může podle organizace stát menší obliba teroristické sítě al-Káida. Na rozdíl od ní IS hojně využívá sociální sítě. Řada nejen evropských států zvažuje, že zavede opatření, která by budoucím bojovníkům zakázala odjet ze země, nebo se naopak vrátit.

Jak zastavit nábor? Země už mají představu 

Třeba Francie chce znemožnit radikálům opustit zemi. V současné době je nutný soudní příkaz. Do budoucna by vláda mohla prosadit, že toto rozhodnutí bude moci udělat policie. Británie jde opačným směrem – chce ihned po návratu podezřelým lidem zadržet pas a důsledně je při pohybu na svém území sledovat. Britské zákony nyní umožňují orgánům zrušit občanství lidem, kteří jsou oficiálně občany více zemí a byli shledáni vinnými z napojení na teroristy. 

Německu je možné v některých případech odebrat pas, Berlín ale přemýšlí o tom, že by pomocníkům teroristů mohl zrušit také identifikační kartu, která Němcům umožňuje cestovat do řady států včetně Turecka, připomíná list New York Times. Také Nizozemsko zvažuje, že by do budoucna umožnilo orgánům zrušit občanství lidem, kteří dobrovolně napomáhají teroristické skupině. Vztahovalo by se ale jen na osoby, které mají dvojí občanství. Také Rusko reagovalo na novou hrozbu, když postavilo mimo zákon verbování do ozbrojených skupin, které „jsou v rozporu s ruskou politikou“. 

Tunisku parlament projednává nový zákon v boji proti terorismu. Pomoci radikálům dostat se přes hranice má být nově trestné. Vláda odhaduje, že do Sýrie vyrazilo bojovat na straně IS nebo al-Nusry přes dva tisíce lidí. Tuniský diplomat prohlásil, že se snaží zabránit dalším asi osmi tisícům osob dostat se ze země.