Šíření eboly v Libérii se zpomaluje, země ruší výjimečný stav

Monrovia - Liberijská prezidentka Ellen Johnsonová-Sirleafová nebude prodlužovat výjimečný stav, který v zemi zavedla 6. srpna. Učinila tak v reakci na údaje Světové zdravotnické organizace (WHO), podle nichž se šíření nemoci v Libérii začíná zpomalovat. Boj proti ebole, jíž se v zde nakazilo na sedm tisíc lidí, z nichž přes 2 800 zemřelo, ale podle ní ještě není vyhraný. Kritický stav podle WHO naopak stále panuje v sousední Sieře Leone, kde jen během posledního týdne přibylo 400 nakažených.

„Není to proto, že by byl boj proti ebole u konce. Je to díky pokroku, kterého jsme tu svědky. Další opatření a zásahy už mohou probíhat podle příslušných ustanovení veřejného zdravotnického práva. Budeme pokračovat v usilovném boji proti tomuto viru, dokud se nám ho nepodaří vymýtit ze země,“ řekla liberijská prezidentka ke zrušení výjimečného stavu.

Výjimečný stav oficiálně skončil 1. listopadu. V rámci tohoto opatření byly uzavřeny školy a některá tržiště a zrušena velká shromáždění. Vláda také mohla dočasně omezovat osobní svobodu obyvatel. Nadále zůstává v platnosti zákaz nočního vycházení.

Celkem už se v západní Africe nakazilo ebolou přes 14 000 lidí - více než 5 000 jich zemřelo.

Klinické studie tří potenciálních léků proti ebole začnou na klinikách organizace Lékaři bez hranic (MSF) v Guineji a Libérii už v prosinci. Tři oddělené zkoušky, které se uskuteční na vzorku několika stovek pacientů, se budou týkat léčiv Brincidofovir americké společnosti Chimerix a Favipiravir japonské firmy Fujifilm. Třetí test bude ověřovat účinnost podání krevní plazmy pacientů, kteří ebolu přežili. Podle MSF je možné, že se v následujících měsících k testování přidají i další výrobci se svými preparáty.