Bojovali za Islámský stát, kvůli enormní brutalitě ho opustili

Damašek - Radikálové z Islámského státu (IS) mají strach z falešných nováčků, kteří pracují pro západní tajné služby. Zpřísnili proto podmínky pro nábor džihádistů z Evropy a Spojených států. Nově musejí mít třeba doporučení od pověřené osoby. Většina bojovníků IS ale pochází z Blízkého východu, severu Afriky a Sýrie. Jsou mezi nimi i dvanáctileté děti, které se učí brutalitě. Radikálům mnohdy věří, řada nováčků ale časem procitne. A některým se podaří i utéct.

Dětem v řadách Islámského státu se někdy podaří utéct (zdroj: ČT24)

Výbušniny na těle, zbraně po ruce

Zběhlý dětský voják Jásir mluví rozvážně jako dospělý muž – je mu ale pouhých patnáct let. Téměř nic nenasvědčuje tomu, jak těžké chvíle prožíval. Tvář raději skrývá pod šátkem - ještě před dvěma týdny totiž patřil k bojovníkům IS. Nosil pistoli a automatickou pušku, pod břichem měl neustále připnuté výbušniny. „Na pásu je umělé hnojivo, výbušnina, TNT a šrapnely. Ze strany vede provázek, kterým se mechanismus dá odpálit,“ prozradil Jásir. 

K radikálním islamistům se teenager přidal dobrovolně. S otcem patřili ke členům hnutí An-Nusra napojeného na al-Káidu. Když jednotky Islámského státu získaly kontrolu nad územím, kde žili, přísahali věrnost nové organizaci. Pak ho ozbrojenci spolu se stovkou dalších dětí na měsíc úplně oddělili od rodiny. 

Příbuzné nemohl vidět ani s nimi mluvit. Místo toho podstupoval intenzivní náboženskou výuku, během které se mu extremisti snažili vštípit násilnický výklad islámu. Učení doplňoval tvrdý vojenský výcvik. „Plazili jsme se pod sítí z provazů, nad kterou létaly kulky. Proskakovali jsme železnými kruhy, zatímco cvičitelé nám stříleli pod nohy a vyhrožovali, že nás trefí, pokud se zastavíme,“ konstatoval Jásir. 

Jásira zachránila rodina

Po skončení výcviku začal Jásir sloužit jako hlídka. Matka ho prosila, ať toho nechá. Jásir ale zůstával dlouho přesvědčený, že vede džihád a je to jeho povinnost. Před čtrnácti dny se jeho otec rozhodl utéct do Turecka a lstí vzal syna s sebou. „Ptal jsem se ho, proč to dělá. Odpověděl mi, že nejsou na správné náboženské cestě,“ uvedl Jásir. 

Přiznává, že se bál, že jeho pás s výbušninami opravdu exploduje. Když poprvé viděl, jak zajatci uřízli hlavu, dva dny nemohl jíst. Nejdřív se ale ke svým spolubojovníkům chtěl vrátit, protože všichni jeho přátelé zůstali na místě - navíc si prý slušně vydělají. Dnes Jásir lituje, že se k radikálům přidal. Může se ale vrátit zpátky do školy.

Vraždy žen a dětí ho odradily, IS mu hrozí smrtí

Jiný dezertér, 27letý Abú Almouthanna tvrdí, že IS v současné době tráví „většinu svého času“ bojem proti jiným skupinám radikálů a zotročuje ženy a děti. Sám prchl přes hranice do Turecka. Za své služby prý dostával plat 150 dolarů, prozradil Fox News

Ve výcvikových táborech se setkal s britskými dobrovolníky, kteří podle něj žertovali o řezání hlav. Brutalitě ho učili zkušení čečenští a afghánští teroristé. „Byl jsem šťastný, že bojuji za IS. Mají nejvíc peněz a nejlepší zbraně,“ poznamenal dezertér, který strávil na „bitevním poli“ celkem 14 měsíců. Na konci prý skupina zabíjela „všechno a všechny, včetně žen a dětí ve městech či vesnicích“. Proto skupinu opustil. Kdyby ho teroristé někdy dopadli, byl by okamžitě zabit. 

Od června odjelo podle OSN bojovat do Iráku a Sýrie po boku Islámského státu až 15 tisíc lidí z osmdesáti zemí. Pocházejí z evropských států - Francie, Británie, ale i třeba z Chile nebo Malediv. Za úspěchem džihádistů může podle organizace stát menší obliba teroristické sítě al-Káida. Na rozdíl od ní IS hojně využívá sociální sítě. Řada nejen evropských států zvažuje, že zavede opatření, která by budoucím bojovníkům zakázala odjet ze země, nebo se naopak vrátit.