Česko kvůli radikálům nabídlo Libanonu vojenskou spolupráci

Bejrút - Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes nabídl vojenskou spolupráci Libanonu, který se potýká s islámskými radikály ze sousední Sýrie. V úvahu podle Zaorálka připadá prodej vojenské techniky a darování českých přebytků lehkých zbraní. Praha chce s Bejrútem spolupracovat i ve výzvědné činnosti. Rovněž má zájem o další rozvoj vzájemných obchodních vztahů a také o pokračování české humanitární pomoci.

Za jeden z důležitých bodů považuje šéf české diplomacie spolupráci policie, která by měla zabránit islamistům ze zahraničí dostat se do Sýrie, kde se připojují k radikálnímu hnutí Islámský stát. Zaorálek při jednání se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem mimo jiné řekl, že Praha je ochotná libanonské armádě přenechat některé své vojenské přebytky, tak jako to učinila v případě Iráku a iráckých Kurdů. Žádný termín možných dodávek ale určen nebyl.

„Pan ministr sám konstatoval, že v oblasti výzbroje mají hodně nedostatků a určitě by stáli o to zjistit, kde jsme schopni jim pomoci,“ řekl Zaorálek o jednání s Básilem.
 
Libanon zvažuje nákup vojenské techniky; v Bejrútu je proto nyní česká podnikatelská delegace, která chce této blízkovýchodní zemi předložit příslušné nabídky. Libanon má nicméně zájem především o dodávky těžké vojenské techniky, jako jsou například vrtulníky pro boj proti pozicím radikálů v horách, které Praha není schopná nabídnout.

Jak uvedl web MZV, po návštěvě libanonské metropole má šéf české diplomacie v plánu přesun do Jordánska. Zde ve čtvrtek absolvuje jednání se svým protějškem Násirem Džúdem a navštíví rovněž syrský uprchlický tábor v Za‘atarí, kde zahájí malý lokální projekt rozvojové spolupráce.