Mexičtí vězni se bouří - 19 mrtvých

Tijuana - Nejméně 19 trestanců přišlo o život při vzpouře ve věznici v severomexické Tijuaně. Šedesát vězňů utrpělo zranění. Nepokoje vypukly už na konci minulého týdne, tehdy zemřeli čtyři vězni. Trestanci tak protestují proti nelidským podmínkám, kterým jsou ve vazbě vystaveni.

Policii trvalo celý den, než znovu získala nad přeplněnou věznicí kontrolu. V zařízení La Mesa v Tijuaně je 8 000 vězňů. Stavěná byla pro 3 000. Napětí se tady v posledních týdnech stupňovalo. K nepokojům došlo už v neděli. Vzpouru vyvolala zpráva o údajném zabití jednoho ze zadržovaných dozorci. A od víkendu vězni údajně nedostali najíst.

„V souvislosti s útěkem vězňů při posledních událostech jsme zatkli tři lidi. Po uprchlých pátráme. Teď, při druhých nepokojích, jsme zatkli šest lidí,“ informoval média generální prokurátor státu Baja California Rommel Moreno.

Přes 250 nejnebezpečnějších vězňů policie odvezla do jiných zařízení. Vyjádřit podporu zadržovaným a protestovat proti špatnému zacházení vyšli do ulic jejich příbuzní. Demonstranti na policii házeli kameny. Ta odpověděla střelbou do vzduchu a slzným plynem. Nepokoje už stály místo ředitele vězeňské služby.