Sterilizační program v Indii už má 13 obětí

Dillí - Původně dobrý úmysl ze strany vlády má tragickou dohru. Indickým kabinetem podporovanému programu už podlehlo 13 žen a dalších 20 je ve vážném stavu. Zákrok v rámci plánovaného rodičovství podstoupilo v sobotu celkem 83 žen - většinou vesničanek mladších 32 let. Příčinou dosavadních úmrtí byla zřejmě otrava krve či šok ze ztráty příliš velkého množství krve.

K sérii zákroků došlo o víkendu ve státě Čhattísgarh, o několik hodin později se desítkám žen prudce přitížilo a sanitky je začaly svážet do nemocnic ve městě Bilaspúr. Do dnešního rána jich nejméně 13 zemřelo.

Vyšetřovatelé nejčastěji kalkulují s možnou otravou krve nebo zmíněným hemoragickým šokem. Kontrolují se také léky, které ženy po zákroku dostaly, a použité nástroje, jež mohly být znečištěny. Příčinu by měly potvrdit předběžné výsledky pitev, které by měly být zveřejněny během dneška. Úřady už oznámily, že rodinám obětí vyplatí kompenzaci ve výši 6 600 dolarů (zhruba 145 tisíc korun).

Další dvě desítky žen jsou v kritickém stavu na jednotkách intenzivní péče a vláda už do Bilaspúru vyslala tým lékařů. „Jejich stav je velmi vážný. Mají hodně nízký krevní tlak,“ řekl lékař z jedné z nemocnic, která o ženy pečuje. „Nyní se soustřeďujeme na jejich léčbu, ne na to, co jejich stav způsobilo,“ dodal.

  • Opoziční strana Indický národní kongres ohlásila ve státě Čhattísgarh generální stávku. Její předáci ohlásili, že chtějí tlačit na odchod ministra zdravotnictví.

POHLED INDOLOGA:

Vyšetřování přitom naznačuje, že za tragickou dohrou by mohl být nátlak na lékaře, aby provedli co nejvíce zákroků v nejkratším možném čase. Podle zjištění úřadů lékař R. K. Gupta, který všechny zákroky provedl v opuštěné soukromé nemocnici s pomocí dvou asistentů během zhruba pěti až šesti hodin, porušil nařízení, podle kterého se smí za den provést jen 30 sterilizací. Jeho rukama ale prošlo více než 80 žen. Gupta byl dnes obviněn ze zabití z nedbalosti; on sám jakoukoli vinu popírá.

Indie v současnosti má asi 1,25 miliardy obyvatel a během 20 let by se mohla stát nejlidnatější zemí světa. Hromadné sterilizace žen i mužů se pravidelně organizují na řadě míst Indie a některé státy osobám, které tento zákrok podstoupí, nabízejí takové výhody, jako je automobil či různé domácí elektrospotřebiče. Ročně tento zákrok podstoupí miliony obyvatel. Na některých místech byly dokonce hlášeny odměny za každou osobu přivedenou ke sterilizaci.

Podobné vysoce rizikové zákroky přitom nejsou v Indii novinkou. V lednu 2012 byli zatčeni ve státě Bihar tři muži, kteří operovali více než padesát žen během dvou hodin. K zákrokům přitom docházelo mimo specializované pracoviště a bez anestezie.