Uprchlíků je přes 13 milionů, zásoby zřejmě dojdou

Bagdád/Damašek - Konflikt v Iráku a v Sýrii vyhnal z domovů už 13,5 milionu lidí. Uvedl to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zhruba pro milion lidí nemá peníze na to, aby je připravil na zimu. Finanční problémy má rovněž Světový program pro výživu. V příštích měsících podle něj hrozí, že přestane běžence v uprchlických táborech v oblasti zásobovat.

Podle úřadu konflikt v Sýrii a Iráku vyhnal z domovů už 13,5 milionu lidí. Jen v Sýrii je běženců ve vlastní zemi přes sedm milionů. Další tři miliony pak utekly hlavně do sousedních zemí. Zima se přitom blíží.

Organizace OSN už oznámila, že některým syrským a iráckým uprchlíkům nebude zřejmě schopna pomoct. „Jsme velmi znepokojení z výpadku ve výši 58 milionů dolarů. Mohlo by se kvůli tomu ocitnout bez odpovídající pomoci zhruba milion lidí,“ uvedla mluvčí komisaře OSN pro uprchlíky Melissa Flemingová.

Mráz je hrozbou hlavně pro novorozence a seniory 

Problémy s financováním humanitární pomoci má i Světový program pro výživu. Snížil kvůli tomu potravinové dávky pro víc než čtyři miliony lidí. Navíc hrozí, že v následujících měsících vypadnou úplně. „Nejvíc zranitelnou populací, o kterou se obávám, jsou novorozenci. Mohli by čelit podchlazení a mrazu, jak jsme to viděli v Sýrii minulý rok. Mezi dalšími jsou staří lidé, slabí a nemocní,“ podotkl ředitel pro Blízký východ a severní Afriku Amin Awad. 

  • Finanční zátěž pomoci nejvíce nese Evropská unie, Spojené státy, Japonsko, Norsko a některé země Perského zálivu. Z celkové humanitární pomoci do oblasti přispěly pouhopouhým 0,1 procenta Rusko a Čína. 

Osud syrských uprchlíků a humanitární situace v Libanonu bude hlavním tématem dvoudenního jednání českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Libanonu a v Jordánsku. V Ammánu zítra navštíví na severu země u hranic se Sýrií uprchlický tábor Zaatarí, kam se před boji ve vlasti uchýlilo přes 100 tisíc Syřanů. 

V Sýrii mezitím dál pokračují boje mezi radikály a armádou. Damašek podnikl letecký útok na baštu Islámského státu město Rakká. Zasáhl přitom několik obytných domů. Nepolevují ani útoky spojenců na pozice islamistů jak v Sýrii, tak v Iráku.

OSN: Pro milion uprchlíků nemáme zásoby na zimu (zdroj: ČT24)