Obama prosazuje stejně rychlý internet pro všechny

Washington - Americký prezident Barack Obama chce zachovat princip internetové neutrality - tedy zakázat to, aby se některé stránky a odkazy schválně načítaly pomaleji než jiné - podle toho, kdo víc zaplatí. Prezidentův argument je prostý: internet byl vytvořen jako otevřené a svobodné médium bez zásahů zvenčí a takový by měl zůstat. Rozhodovat v této věci ale bude Federální komise pro spoje (FCC).

Martin Řezníček k americkým sporům o "brždění" internetu (zdroj: ČT24)

V USA někteří poskytovatelé internetu vlastní zároveň servery, které umožňují sledovat filmy na přání. Je tedy logické, že by tyto firmy například úmyslně zpomalovaly nebo blokovaly konkurenci, aby k ní uživatel neodbíhal, anebo od ní vybíraly peníze za to, že ji pustí stejně rychle. Poskytovatelé proto tlačí na to, aby internet měl různé rychlostní stupně, bez ohledu na to, jaké má člověk doma připojení. Jiní giganti - jako Google nebo Twitter - jsou zásadně proti a Obamovi naopak tleskají.

Obama FCC vyzval, aby placené upřednostňování webu výslovně zakázala. Úřad by měl podle prezidenta k širokopásmovému internetu přistupovat jako k veřejné službě a podle toho jej regulovat. Republikáni Obamovi naopak vyčítají, že se snaží své rovnostářství ze zdravotnické reformy prosadit i na síti a že zákony z 30. let, které upravovaly telefonickou komunikaci, v 21. století už neobstojí. Podle konzervativců trh vše vyřeší a není potřeba jej uměle svazovat.