Albánský premiér ukončil návštěvu Srbska, vztahy moc nevyžehlil

Bělehrad – Stovky příslušníků albánské menšiny v jihosrbském Preševu nadšeně přivítaly albánského ministerského předsedu Ediho Ramu jako „svého“ premiéra. S albánskými vlajkami a transparenty s nápisy „Vítej, pane premiére“ a „Děkujeme, pane premiére“ jásaly davy na ústředním náměstí, když mezi ně na dvě hodiny Rama zavítal. Cesta do Preševa, kde dostal čestné občanství, ukončila jeho dvoudenní návštěvu Srbska.

Na Ramovu bezpečnost dohlížely početné oddíly srbské policie – nejen ve městě, ale také podél silnice vedoucí k hranicím Kosova, kam se albánská delegace posléze vydala.

Rama svou cestou do Srbska naděje na zlepšení dvoustranných vztahů příliš nenaplnil, když své hostitele v pondělí popudil výzvou, aby uznali nezávislost Kosova. Takovou možnost Srbové důrazně odmítají. Ani všechny dnešní Ramovy výroky v Preševu nebude srbská vláda považovat za příliš vstřícné. V projevu před zástupem poznamenal, že v pondělí se srbským kolegou Aleksandarem Vučičem hovořili i o situaci albánské menšiny v oblasti Preševa. „Albánie podpoří to, aby řešení problémů v Preševském údolí bylo zásadní na cestě přibližování Srbska k Evropské unii, a nedovolí asimilaci Albánců v tomto regionu,“ zdůraznil. Zároveň dodal, že „menšiny by měly být mosty, které spojují, nikoli rozdělují“. Rama zopakoval, že Vučiče v Bělehradě ujistil, že Albánie „se neangažuje v boji za 'Velkou Albánii', ale za 'Velkou Evropu', která přijme všechny Albánce se všemi ostatními národy a zeměmi“.

Už v pondělí po napjaté tiskové konferenci, při níž rozzlobený Vučić obvinil albánského hosta z provokace za jeho nečekanou výzvu k uznání Kosova, dal Rama najevo, že v Preševu nemíní podpořit separační nálady. „Plně respektujeme svrchovanost a územní celistvost Srbska,“ prohlásil.

Po slovním střetu s Vučičem před novináři Rama podotkl, že se v Bělehradu cítí dobře. „Měli jsme těžké setkání, ale velmi účelné. V tom smyslu, že jsme vůči sobě navzájem byli upřímní. Oba chceme i nadále rozvíjet vztahy, krok za krokem, abychom se lépe poznali, stejně jako Albánie a Srbsko. Pevně věřím, že společně můžeme sehrát překvapivou úlohu, pokud jde o vztahy mezi našimi státy, ale i celého regionu a EU,“ řekl Rama.