Demonstranti v Hongkongu mají vyklidit ulice. Očekává se zásah policie

Hongkong - Vedení Hongkongu dnes vyzvalo prodemokratické demonstranty, kteří jsou v ulicích asijského finančního centra již přes šest týdnů, aby okupovaná místa opustili, jinak je policie může zadržet. Informovala o tom agentura Reuters. Podle místních médií mohou úřady začít vyklízet dějiště protestů již ve středu.

„Ti z vás, kteří nezákonně okupují ulice, vyzýváme k urychlenému a pokojnému opuštění místa,“ prohlásila Carrie Lamová, která je zástupkyní hongkongského vůdce Leung Čchun-jinga. Média v Hongkongu spekulují, že čínské úřady čekají se zásahem na dnešní konec vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), především pak na setkání amerického prezidenta Baracka Obamy a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Lamová prohlášení učinila den poté, co soud v Hongkongu rozhodl, že policisté mohou zadržet demonstranty, kteří brání vyklizení okupovaných míst. Akci přitom časově nijak nevymezila. Zároveň se skepticky vyjádřila k možnému dalšímu kolu rozhovorů mezi administrativou a protestujícími mladými lidmi sdruženými ve Federaci studentů a v hnutí Occupy Central.

„V předchozích rozhovorech ukázala hongkongská vláda velkou otevřenost, to samé se však nedá říci o studentech. Ti po schůzce ještě přitvrdili svá stanoviska, a tak mám pocit, že v současnosti tu není žádný prostor pro pokračování vzájemného dialogu,“ zdůraznila Lamová. Její vyjádření zveřejnil deník South China Morning Post.

Hongkongští aktivisté v čele se studenty žádají zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání propekingského vůdce Hongkongu Leunga.

  • Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. V nominačním výboru s dvanácti sty členy mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.