Zadržená loď pod českou vlajkou byla plná kokainu

Madrid – Na palubě lodi plující pod českou vlajkou zabavila španělská policie u Kanárských ostrovů 369 kilogramů kokainu a zatkla čtyři Čechy. Při akci pod názvem La Operación Dublín nebyl nikdo zraněn. Zátah proti pašerákům se uskutečnil v pátek, zadržená loď do přístavu v Las Palmas na ostrově Gran Canaria dorazila dnes. Češi i s lodí a kontrabandem již byli předáni vyšetřujícímu soudci a jejich zadržení dnes potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

Na palubě asi 16 metrů dlouhé lodi byli v době zásahu čtyři lidé. Kromě policie se na akci na volném moři jižně od Kanárských ostrovů podílela pobřežní stráž, španělský berní úřad a námořnictvo. Jachta Meguem plula na Kanárské ostrovy z Jižní Ameriky, podle místních médií byla plná balíčků s drogou poschovávaných na různých místech. Hodnota kontrabandu by na českém černém trhu přesáhla 700 milionů korun.

Podle tiskového odboru ministerstva zahraničí španělské úřady informovaly českou diplomacii o zadržení čtveřice Čechů. „Je to šetření španělských orgánů. Pokud naši občané požádají naši konzulární službu o pomoc, tak samozřejmě v rámci našich možností s nimi budeme spolupracovat,“ uvedl David Frous z tiskového odboru ministerstva.

Jak v rozhovoru pro ČT upřesnil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, v případě zadržených šlo o Čechy z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Doplnil, že při akci spolu intenzivně komunikovaly české, britské, italské, francouzské a španělské úřady. Pokud budou zadržení Češi obžalováni, skončí podle Frydrycha zřejmě před španělským soudem.

Španělské úřady jednaly na základě tipu irské policie (proto Dublin v krycím názvu), podle níž se na plachetnici měla přepravovat velká zásilka drog. Loď zaznamenali Španělé v Atlantiku již v polovině října a od té doby ji pečlivě sledovali.

Zásah byl rychlý a účinný

Španělská tisková agentura EFE upřesnila, že po letecké lokalizaci 833 kilometrů od břehů Kanárských ostrovů a po získání povolení od českých úřadů - plachetnice je registrovaná u českého ministerstva dopravy pod číslem CZE 0091 - na loď vtrhlo ozbrojené komando tak rychle, že se posádka nestihla bránit ani nijak manipulovat s kontrabandem.
 
List La Opinión de Tenerife uvedl, že zadržená loď dnes dorazila do přístavu v Las Palmas na ostrově Gran Canaria. Tam byli také Češi předáni justici, doplnil deník La Vanguardia. Podle záběrů agentury EFE vyváděli policisté zadržené muže z plavidla pobřežní hlídky s nasazenými pouty a kuklami na hlavách.

Pašeráci drog námořní trasu vedoucí přes vody Kanárských ostrovů využívají často, jde o jednu z hlavních cest pro přepravu narkotik z Jižní Ameriky či z Afriky do Evropy. Zabavených skoro 400 kilogramů kokainu ale patří spíše k menším úlovkům. Například v roce 2006 policie u Kanárských ostrovů zadržela rybářskou loď s 2,5 tunami kokainu, o dva roky později na lodi plující pod venezuelskou vlajkou našla 3,6 tuny této drogy.

Španělská policie dnes uvedla, že nynější zadržení potvrzuje podezření, že východoevropská mafie už není jen prostým odběratelem drog, ale že se stále aktivněji podílí i na jejich přepravě. Před dvěma roky byla podobně zadržena na moři loď plná drog s bulharskou posádkou. Kokain, který převáželi Češi, mohl být určen pro španělský trh, případně i pro irský.