Panorama New Yorku překreslil nový nejvyšší mrakodrap

New York – Ve městě pod sochou Svobody vyrostla nová dominanta. Více než čtyřsetmetrový bytový mrakodrap s adresou 432 Park Avenue opět překreslil panorama světové metropole. Jde o stavbu s luxusními byty, jakých bude v centru města přibývat. Věž se otevře až v roce 2015, poslední patro už je ale hotové. Výhledem z nejvyšších pater se můžete pokochat na stránkách mrakodrapu.

Mrakodrap představuje nejvyšší rezidenční věž na západní polokouli a stal se druhou stavbou v New Yorku, z níž se dá shlížet na proslulou Empire State Building. „432 Park Avenue je novým typem v newyorské achitektuře i dějinách mrakodrapů. Je to superúzká, ultraluxusní věž,“ říká majitelka newyorského Muzea mrakodrapů Carol Willisová.

Budova má čtvercový půdorys i okna, byty si budou moci dovolit skutečně jen ti nejbohatší. Apartmá v posledním patře přijde na 2 miliardy korun, menší byty na stovky milionů. Cenu zvyšuje nepochybně i výhled na Central Park. Předseda Rady pro vysoké budovy a městské prostředí David Malott má jasno, prodává se výška, míní.

David Malott projektuje podobné stavby ve Spojených státech i Číně. Nejde o obyčejné mrakodrapy, na jaké byl New York dosud zvyklý. Oproti širším a nižším budovám je stavba úzkých a vysokých mnohem dražší. „Když je něco úzkého, připadá na každý metr čtvereční víc konstrukce,“ dodává na vysvětlenou.

Kvůli výhledu do zeleně se v budoucnu počítá v luxusní 57. ulici hned s deseti dalšími hubenými obry. Spousta bytů zůstane prázdných, ale ne bez majitele, představují zkrátka výhodnou investici. „Od roku 2000 se newyorská kondominia zhodnotila na trhu o 100 procent, a to i navzdory mezinárodní finanční krizi,“ konstatuje Carol Willisová.

432 Park Avenue je novou dominantou New Yorku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod