Izrael údajně spáchal válečné zločiny, ICC jejich vyšetřování nezahájí

Haag/Jeruzalém - Mezinárodní trestní soud (ICC) nebude stíhat Izrael za postup proti humanitární flotile, která roku 2010 mířila do Gazy. Izraelci při zásahu proti největší z lodí zabili deset aktivistů. Prokurátorka ICC sdělila, že zřejmě byly spáchány válečné zločiny, avšak šíří celá akce neodpovídá případům, jimiž se má ICC zabývat.

Rozhodnutí prokurátorky Fatou Bensoudaové má být podle listu The Jerusalem Post zveřejněno v plném znění dnes, agentura Reuters ale získala možnost nahlédnout do jejího zdůvodnění s předstihem. Bensoudaová konstatovala, že nebude vedeno vyšetřování, které by mohlo skončit soudním řízením proti Izraeli, jelikož údajně spáchané zločiny nejsou dostatečně závažné.

„Podle dostupných informací byly na palubě plavidla Mavi Marmara registrovaného na Komorách spáchány při zásahu válečné zločiny. Po zvážení všech okolností jsem došla k závěru, že potenciální závěry vyšetřování by neposkytly dostatečně závažná obvinění, která by ospravedlňovala další řízení ICC,“ citoval dnes Bensoudaovou britský The Guardian.

Izraelci na loď vyslali komando, které přímo na palubě lodi zabilo devět aktivistů, desátý zemřel později. Devět z nich mělo turecké občanství, desátý kromě tureckého také americké.

Červen 2010 - pohřeb aktivistů v Istanbulu
Zdroj: Sipa Press/Boryana Katsarova

Mavi Marmara byla největší z plavidel a vypravena byla z Turecka. Aktivisté na plavidlech chtěli poukázat na situaci, v níž se ocitají obyvatelé Pásma Gazy kvůli dlouhodobé izraelské blokádě. Izrael ji zavedl po únosu vojáka Gilada Šalita do Pásma v roce 2006 a další rok ji ještě zpřísnil, protože na tomto palestinském území se k moci dostal Izraeli nepřátelský Hamas.

Případ vážně poškodil do té doby slibně se vyvíjející izraelsko-turecké vztahy. Ankara si vyžádala od Izraele později oficiální omluvu a také kompenzaci pro rodiny obětí.
 
Komory nepřestanou usilovat o soudní řešení případu

Bensoudaová loni nechala zahájit předběžné vyšetřování na základě stížnosti, kterou soudu doručily Komory jako členský stát ICC. Turecký právník, který muslimské Komory zastupuje, podle agentury AP nyní prohlásil, že Komory nepřestanou usilovat o soudní řešení případu. „Jde tu o morální bitvu, v níž budeme pokračovat kvůli sobě. Je to také právní bitva vedená ve jménu humanity. Boj neskončil, obrátíme se na vyšší soud a věříme, že uspějeme,“ řekl právník Ramazan Aritürk.

Komorská vláda chce podle ruské agentury RT dosáhnout revize rozhodnutí ICC, protože jde o „první případ, kdy prokuratura odmítla případ předložený členskou zemí ICC ještě před zahájením vyšetřování“.

Podle článku 12 smlouvy o ICC se jurisdikce soudu vztahuje na zločiny spáchané na palubě lodi nebo letadla členského státu nebo na jeho území. Turecko, Palestina ani Izrael nejsou signatáři římského statutu. To, že Mavi Marmara plula pod vlajkou Komor, bylo podle izraelského právníka Nicka Kaufmana účelové rozhodnutí přijaté v poslední chvíli s cílem dostat Izrael před ICC.