Tisk: Drtivá porážka demokratů oslabí pozici USA ve světě

Brusel – Porážka Obamových demokratů značně oslabí Spojené státy na zahraniční politické scéně, komentuje evropský tisk výsledky amerických voleb. „Nad Obamou visí noční můra všech státníků, kterou je politická bezvýznamnost,“ napsal třeba dánský deník Politiken. Na druhou stranu média vyzdvihují přístup vítězných republikánů ke klíčové dohodě o volném obchodu s Evropskou unií. A podle listu Financial Times se Amerika konečně může těšit na „konstruktivnější politiku“.

„Dohoda o volném obchodu patří k oblastem, ve kterém se zdá být možná skutečná spolupráce s republikány v Kongresu. Evropané budou tento vývoj pozorně sledovat,“ napsal britský list The Guardian, podle něhož by politici mohli dosáhnout shody i v reformě přistěhovalectví. „Republikáni se ale musí rozmyslet, zda chtějí dosáhnout konkrétních výsledků, nebo zákonodárnou práci zcela odmítnout a všechny plány sabotovat,“ dodal The Guardian.  

Podle nizozemského listu de Volkskrant nevěstí těžká porážka Obamových demokratů nic dobrého pro Američany a ani zbytek světa. „Konkrétně výsledek kongresových voleb ohrožuje boj proti klimatickým změnám. Šance na závaznou dohodu ze summitu v Paříži v roce 2015 se nyní zdá jako promeškaná,“ míní deník s tím, že změnu klimatu republikánské kruhy vážně neberou.   

Světlým bodem jsou ale vyhlídky na obchodní dohodu, protože republikáni mají pro volný obchod více pochopení než demokraté. „To by mohla být z pohledu EU výhoda. Je ale otázkou, zda republikáni takový úspěch odcházejícímu prezidentovi dopřejí,“ zamýšlí se de Volkskrant. 

Barack Obama reaguje na volební debakl demokratů
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

Rakouský Wiener Zeitung volá po vymezení vůči Spojeným státům. „Dohoda o volném obchodu posiluje radikální americké síly. Dá se taky předpokládat, že ostrá slova vůči Rusku budou stále ostřejší. To, že se z republikánů de facto stala vládnoucí strana, je pro Evropu výzva. Je třeba obhájit neutrální pozici. Evropa se nesmí zapojit do další studené války, posledních 25 let bylo příliš cenných,“ říkají komentátoři.  

Podle francouzského deníku Le Monde vyšel Obama z voleb vnitropoliticky oslaben, což sníží jeho hlas na mezinárodní scéně. „To je špatná zpráva. Vladimir Putin by ale udělal chybu, kdyby se z (Obamova) volebního neúspěchu radoval,“ dodal list. Republikánská většina by totiž mohla navýšit protiruské výdaje a také kvůli Ukrajině žádat přísnější hospodářské sankce vůči Moskvě.

  • Dánský list Politiken: „Po úterních volbách stojí prezident Barack Obama na prahu noční můry každého politika: stát se politicky bezvýznamným. Tak to sice skončit nemusí, ale republikáni mají nyní většinu v obou komorách, takže mohou stavět do popředí politické výsledky. Spojené státy se budou dále rozvíjet jen tehdy, když k sobě protipóly najdou cestu. Budoucnost leží uprostřed.“ 

Dánský list Kristeligt Dagblad předpovídá, že se Obamovi bude po porážce vládnout těžce. Raději se zaměří na zahraniční politiku. „Obama stále více prosazoval boj s Islámským státem v Iráku a Sýrii. Toto úsilí bude pravděpodobně pokračovat.  A pokud republikáni chtějí působit důvěryhodně, podpoří ho také. Podobně pomohou Obamovi dovést do konce obchodní dohodu s EU. Obama bude ale nucen jít proti Kongresu, pokud jde o klima a celkově životní prostředí,“ předpovídá list. 

Opoziční republikáni v úterních volbách drtivě zvítězili a poprvé po osmi letech zcela ovládli Sněmovnu reprezentantů i Senát. Podle dosavadních výsledků mají republikáni ve stočlenném Senátu 53 mandátů a ve Sněmovně reprezentantů 243 ze 435

Americký prezident Barack Obama i po porážce demokratů věří v dobrou spolupráci s Kongresem. Šéf Bílého domu doufá, že jednání s novým republikánským šéfem horní komory Mitchem McConnellem bude produktivní. Naopak republikáni tvrdou rétorikou proti Obamovi nešetří. Své vítězství považují za stopku prezidentovi a jeho administrativě.

Republikáni by do prezidentských voleb v roce 2016 neměli odpočívat, varuje konzervativní slovenský list Večer: "Vítězství republikánů nemusí nutně znamenat, že se podobný scénář bude opakovat v prezidentských volbách za dva roky. Pokud bude kandidovat Hillary Clintonová, je pravděpodobné, že současná konstelace - republikáni v Kongresu a demokraté v Bílém domě - bude pokračovat," domnívají se autoři článku.