Mezi mocnými dle Forbesu opět kraluje Putin

Washington – Ruský prezident Vladimir Putin si od časopisu Forbes vysloužil pozici nejmocnější osobnosti pro letošní rok. V pravidelném žebříčku se stejně jako loni dostal na první místo před šéfa Bílého domu Baracka Obamu. Třetí místo okupuje zástupce další světové velmoci - čínský prezident Si Ťin-pching. Nováčkem v seznamu nejmocnějších person je ale například i lídr Islámského státu abú Bakr Bagdádí nebo šéf čínského internetového prodejce Alibaba Jack Ma. Do žebříčku se dostalo celkem 9 žen, Česká republika nemá žádného zástupce.

Na prvních pěti příčkách se oproti loňsku neodehrály žádné změny. Papež František je tak nadále čtvrtý a německá kancléřka Angela Merkelová, která je zároveň nejmocnější ženou, první pětici uzavírá. Dalšími v pořadí jsou letos šéfka centrální banky USA (Fed) Janet Yellenová, filantrop a spoluzakladatel firmy Microsoft Bill Gates, šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. Spoluzakladatel internetové společnosti Google Sergey Brin a generální ředitel firmy Larry Page spolu sdílejí deváté místo a první desítku uzavírá britský premiér David Cameron

„Asi nikdo nenazve Vladimira Putina kladným hrdinou. V roce 2014 se silou zbraní zmocnil Krymu a pustil se do ohavné nepřímé války v sousední Ukrajině, během níž téměř jistě raketa země-vzduch dodaná Ruskem sestřelila civilní dopravní letoun. Jako nespornou, nepředvídatelnou a záhadnou hlavu státu bohatého na energetické zdroje a disponujícího jadernými zbraněmi by ho nikdo nikdy neoznačil za slabého,“ charakterizoval magazín jedničku svého žebříčku, který zahrnuje 72 osobností.

Nováčky jsou mezi nimi například nový indický premiér Naréndra Módí, egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, zakladatel čínského internetového prodejce Alibaba a nejbohatší muž Číny Jack Ma nebo zřejmě nejzápornější osoba celého seznamu Bagdádí, jenž se umístil na 54. příčce.

Miliardáři na seznamu pak disponují celkovým majetkem ve výši 790 miliard dolarů. Mnozí z nich si podle Forbes zaslouží zvláštní pozornost díky své filantropické činnosti. To se týká Gatese, Warrena Buffetta, Carlose Slima Helúa, Marka Zuckerberga nebo Michaela Bloomberga.

Vydáno pod