Výsledek voleb nutí obě strany ke kompromisu – i kvůli rozladění lidí

Washington – Republikáni slaví vítězství v kongresových volbách. Více než svému programu ale mohou děkovat hlavně rozčarování lidí z činů demokratického prezidenta Baracka Obamy. Veřejnost tak vyjádřila hlavně nespokojenost se současnou politikou a volila menší zlo, naznačuje server BBC News. V boji o důvěru veřejnosti možná oba tábory budou muset načas přehodnotit vzájemný bojkot, dodává britské médium.

Jak nasvědčují průzkumy mezi voliči, téměř 60 procent lidí vyjádřilo nespokojenost nad činností Obamovy vlády, ale i republikánských vůdců v Kongresu. Zjednodušeně řečeno: lidem už dochází trpělivost s dlouhodobým bojem a vzájemnou nevraživostí. „Ve volbách nebylo jiných témat než prezidenta Obamy, jeho vedení a možná pocit nejistoty, který voliči měli,“ dodává analytik John Zogby.

V průběhu volebního úterý obě strany zdůrazňovaly nutnost kompromisu. Hned několik momentů ale takové plány komplikuje: blížící se prezidentské a kongresové volby v roce 2016, neshody uvnitř Republikánské strany i napětí mezi Obamou a senátorem Mitchem McConnellem, který zřejmě povede republikánskou většinu v Senátu. „Nečekám, že by se prezident zítra probudil a viděl svět jinak než dnes ráno,“ citovala agentura AP McConnellovo prohlášení z úterního večera. „A on ví, že u mě to je stejné.“ 

Allan Lichtman, politolog, Americká univerzita: „Možná to pro Obamu bude ironicky trochu lehčí, když republikáni ovládnou Senát, protože pak se nebudou moct skrývat, když už ovládají obě komory Kongresu.“

Podle ideálního scénáře by se McConnell a Obama mohli pokusit najít společnou řeč v oblastech, kde mají jejich strany podobné zájmy. Tím je třeba změna složitých daňových zákonů, oprava silnic a mostů či podpis dohod o volném obchodu s Evropskou unií a asijsko-pacifickými státy. 

Dosažení dohod s republikány ovládaným Kongresem by pak bylo pro Obamu cenou útěchy a pomohlo by vylepšit jeho nepřesvědčivé druhé volební období, dodává BBC. McConnell i republikáni ale budou mít pravděpodobně na seznamu spoustu věcí, které Obamovi citelně vadí. Jde například o snížení rozpočtového deficitu, změnu zákona o zdravotní péči či schválení stavby sporného obřího ropovodu Keystone XL z Kanady. „Budeme posílat prezidentovi jeden návrh zákona za druhým, dokud ho to úplně nevyčerpá,“ sliboval podle AP republikán z Kentucky Rand Paul, který patří k potenciálním kandidátům na prezidentské volby v roce 2016. 

Rychle se blížící kampaň pravděpodobně nenechá McConnellovi a Obamovi příliš mnoho prostoru pro pokrok či nějakou kompromisní legislativu. McConnell bude čelit tlaku ze strany uchazečů o křeslo v Bílém domě, jako jsou kentucký Paul či senátor Ted Cruz z Texasu, kteří budou mít jen malý důvod snažit se o dohodu s demokratickým Bílým domem, když budou chtít oslovit konzervativní voliče rozhodující v republikánských primárkách. Také Obama se bude potýkat s problémy uvnitř své strany. Již nebude moci spoléhat na plnou podporu demokratů, kteří patrně nebudou chtít umožnit republikánům efektivní vládu během kampaně před prezidentskými volbami.

Výsledky voleb do Kongresu USA
Zdroj: ČT24

Úterní hlasování navíc Obamu připravilo o některé umírněné členy jeho tábora, připomíná agentura AP. „Pro demokraty to byla dlouhá, bezesná a hnusná noc,“ komentoval smutně poslanec Steve Israel.

Jedním pozitivem pro demokraty nyní je, že úterní volby již mají za sebou. Pozornost se tak může obrátit k roku 2016, kdy se volby do Senátu budou konat ve státech, jež jsou tradičně více nakloněny Demokratické straně. A i když si možná budou dál stěžovat, že mají v čele strany nepopulárního prezidenta, mnozí budou připraveni posunout se dál. Oznámení o prezidentské kandidatuře Hillary Clintonové se čeká koncem roku, píše agentura AP.

Kongres výrazně zrudne: kompromisy bude Washington hledat těžko (zdroj: ČT24)