Islámský stát vychovává z dětí fanatiky, kurdské chlapce v Kobani mučí

Bagdád - Mají zbraně, skandují pokřiky o smrti a místo matematiky se učí recitovat korán. Islámský stát (IS) verbuje i děti. Některé sem přivezli rodiče z Evropy nebo Asie, jiné se tu narodily. Experti hovoří často o ztracených dětech Syřanů a Iráčanů. Od dětství jsou infikovány nenávistí proti lidem jiné víry. Organizace Human Rights Watch (HRW) mezitím s odkazem na očité svědky uvedla, že islamisté v syrském Kobani unesli a mučili desítky kurdských chlapců.

Islámský stát učí děti střílet bezvěrce (zdroj: ČT24)

Islámský stát cvičí děti různých národností - třeba z Bosny. Jejich rodiče je odvezli na území džihádistů na pomezí Sýrie a Iráku. Učí se tu nenávidět jinověrce a vítat smrt. „Ó alavitští a šíitští policisté, kteří vraždíte! Pozabíjíme vás, než se nadějete!“ volají školáci.

Děti kupříkladu sledují záběry, na nichž je vidět ponížení syrských vojáků, kteří ve spodním prádle běží na popravu. Z amatérského videa není jasné, jestli děti zhlédly i vraždu stovek mužů. Mrtvých jim ale nesmí být líto. „Islámský stát usiluje o to, aby se podobné hrůzy staly pro tyto děti běžnými. Doufají, že všechny - nebo alespoň některé z nich - budou později také vraždit,“ podotkl psycholog Muhammad Sajjíd.

K propagandě využívají filmaři z IS ty nejmladší. S dětmi stolují během svátků a rozdávají jim zmrzlinu i zbraně. S malými chlapci hovoří o bratrství v boji. „Nebojte se! Jsme vaši bratři. Pokud vám kdokoli ublíží, ať už velitel, nebo obyčejný voják, řekněte nám to. My ho přivedeme k pořádku před tváří Alláhovou,“ tvrdí jeden z učitelů.

V islamistických školách se děti učí Korán nazpaměť. Časté jsou i bojové pokřiky. „Nás vede Bůh, naše nepřátele řídí Spojené státy!“ křičí děti. Islamisté unášejí také chlapce jiné víry - třeba jezídy. Vychovají z nich muslimské fanatiky a učí je boji.

Mučení dětí v kurdském Kobani

Džihádisté zřejmě v obléhaném severosyrském městě Kobani mučili několik desítek dětí, uvedla HRW na svém webu. Podle výpovědi čtyř chlapců ve věku 14 až 16 let unesli islamisté na konci května z Kobani asi 250 mladých Kurdů na cestě ze školy. Dívky prý později propustili, asi 150 chlapců ale drželi ve školní budově přibližně 50 kilometrů od města. Bili je prý gumovými kabely a nutili je dívat se na videa s brutálními útoky a stínáním hlav.
  
Některým školákům se prý podařilo utéct, zbylé pak extremisté po několika měsících propustili, mimo jiné výměnou za své bojovníky držené kurdskými silami. Posledních 25 chlapců se prý dostalo na svobodu až na konci října a nyní jsou údajně již v bezpečí utečeneckých táborů v Turecku.

Strategicky důležité město Kobani je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. IS se ho snaží dobýt již od poloviny září. Nyní kontroluje některé části města a obsadil i desítky vesnic v jeho okolí.

Islámskému státu přísahala věrnost radikální islamistická skupina Ansar Bajt al-Makdis, která bojuje proti centrální vládě v Egyptě. Islamisté, kteří operují hlavně na Sinajském poloostrově, to v noci na dnešek uvedli ve svém prohlášení.

Islámský stát
Zdroj: ČT24

Islamisté hledají manažera přes ropu

Radikálové z IS v současné době hledají loajálního kandidáta, který bude řídit ropnou produkci na území, jež organizace ovládá. Tento člověk si prý ročně vydělá 225 tisíc dolarů (pět milionů korun). Informoval o tom britský list The Times. IS ovládá části severní Sýrie a Iráku, kde se nacházejí ropná pracoviště včetně větších nalezišť u iráckého Mosulu. Ropné zisky jsou hlavním zdrojem jejich příjmů.

IS má údajně potíže najít dostatek odborníků, jelikož mnoho z těch, kteří pracovali v ropných zařízeních v minulosti, uprchlo. Další pracovníky islamisté popravili. „Je to sice hodně peněz, ale ne dost. Západní ropný odborník, který se nabídne Iráku, nemluvě o Islámském státě, bude očekávat, že si vydělá mnohem víc,“ sdělil britskému listu dubajský konzultant v energetice Robin Mills. 

Islámský stát v současné době ovládá asi třetinu iráckého území a část severní Sýrie. Celkem v této oblasti žije šest milionů lidí.

Z ropy má podle odhadů denní příjem milion dolarů, z vybírání výkupného za rukojmí si přišel možná na 45 milionů dolarů (skoro miliarda korun).

USA sice už dva měsíce pomáhají letecky v boji proti IS, citelně jim ale chybí spojenecké pozemní jednotky. Výcvik syrské sekulární opozice, která by mohla tento úkol splnit v Sýrii, ještě nezačal. Pentagon se snaží přimět iráckou vládu, aby vyzbrojila sunnitské kmeny a zapojila je do bojů.