Separatisté cvičí nováčky, problém je hlavně ruština

Doněck - Příměří, které se nedodržuje. Ukrajinská armáda hlásí od včerejška šest padlých vojáků. Ztráty jsou ale i na straně proruských separatistů, kteří proto rekrutují nové posily. Výcvik nováčků viděl na vlastní oči zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Noví dobrovolníci v řadách povstalců příliš času na přípravu nemají, musejí zvládnout základní návyky a pak co nejdříve zamíří k oddílu ozbrojenců. Střelecký výcvik přitom probíhá jen několik kilometrů od pozic ukrajinské armády. Někteří příslušníci oddílu střílejí vůbec poprvé.

Na obou stranách konfliktu bojují i cizinci. Vzbouřeneckými oddíly prošli rovněž Češi. Jednapadesátiletý Marsel, který vstoupil mezi ozbrojence už v dubnu, zná jistého Marka. „Nejdříve se domlouval rukama nohama, pak už jsme si začali rozumět, naučil se i nadávat. Před jeden a půl měsícem byl raněn, nevím, co je s ním teď,“ podotkl proruský ozbrojenec.

Nejméně dva čeští dobrovolníci v řadách rebelů už padli. Štáb ČT nyní objevil Slováka, který nechtěl prozradit své jméno. Mezi povstalci je už měsíc. „Udělali ze mě instruktora,“ uvedl slovenský dobrovolník.

Bojů proti ukrajinské armádě se účastní i Srbové, Němci či Francouzi. „Překážkou pro ně je ruština, domluví se špatně. Aby rozuměli rozkazům, vytváříme kompaktní skupiny,“ prohlásil velitel jednotky separatistů Abchaz.

Vzbouřence ale podporují hlavně Rusové - podle Ukrajinců i příslušníci speciálních jednotek ruské armády. Separatisté sami přiznali přítomnost čtyř tisíc dobrovolníků. „Rok jsem sloužil doma v ruské armádě, teď cvičím jiné tady,“ konstatoval ozbrojenec z Ruska Kostroma. Velitel už prošel největšími bitvami od začátku konfliktu. Teď je podle něj čas na posílení jednotky.

Samozvané republiky na východě Ukrajiny si už zítra zvolí nové vedení. Západ spolu s Kyjevem vyzval Moskvu, aby výsledky hlasování neuznala. Ta se k tomu ale nechystá.

Separatisté cvičí nováčky, štáb ČT byl při tom (zdroj: ČT24)