Centrálu francouzského rozhlasu zachvátil požár

Paříž – Sídlo francouzského veřejnoprávního rozhlasu na západě Paříže zachvátil kolem poledne rozsáhlý požár, z budovy prý zaznělo i několik explozí. Po dvou hodinách se ho povedlo uhasit, tři rozhlasové stanice na 45 minut přerušily vysílání, došlo k evakuaci budovy. Požár vypukl v části objektu, která prochází stavebními úpravami. Nikdo podle záchranářů nebyl zraněn, příčina neštěstí se teprve vyšetřuje.

Budova Maison de la Radio se nachází na pravém břehu Seiny a jako sídlo veřejnoprávního rozhlasu Radio France slouží od sedmdesátých let. Od roku 2009 prochází rozsáhlý kruhový objekt rekonstrukcí, který potrvá až do roku 2016; požár měl vypuknout právě v té části budovy, kde probíhají stavební práce. Ty mají mj. posílit protipožární ochranu.

Požár v osmém patře vysklil několik oken. Stanice FranceTVInfo informovala, že se z budovy ozval také větší počet explozí. Policie zahradila okolní ulice a v okolí budovy na břehu Seiny usměrňovalo dopravu. Na místo bylo vysláno také nejméně 16 hasičských vozů a 60 hasičů. Ti se obávali jeho dalšího rozšíření, a proto přiváděli vodu do stoupaček. Někteří svědci tvrdí, že nefungovalo protipožární poplašné zařízení a že pracovníky rozhlasu vyburcoval až hluk vrtulníků nad budovou.

„Doufám, že obnovíme rozhlasové vysílání, jakmile to bude možné,“ prohlásil ředitel stanice France Info Laurent Guimier krátce po přerušení vysílání; nakonec posluchači čekali pětačtyřicet minut, než se v éteru opět objevil program stanic France Info, France Inter a France Culture.

Požár veřejnoprávního rozhlasu v Paříži
Zdroj: ČT24/Twitter/@Infos140

Francouzský prezident Francois Hollande prohlásil, že dění kolem požáru velmi pozorně sleduje. „Zdá se, že škody budou značné… Je to nanejvýš otřesné vzhledem k symbolickému významu této budovy,“ řekl Hollande. Premiér Manuel Valls vyjádřil „solidaritu se všemi pracovníky“ rozhlasu.