Orbán vycouval z plánu zdanit internet. Poslechl hlas lidu

Budapešť - Maďarsko prozatím odložilo plán na zavedení daně z přenosu dat na internetu. Původně ji chtělo začít vybírat příští rok, kvůli záměru kabinetu Viktora Orbána ale několikrát demonstrovaly desetitisíce lidí. Příští rok prý ale chce vláda zvážit, jak jinak by mohl státní rozpočet z internetu profitovat.

Premiér Orbán připustil, že ke stažení návrhu na zdanění internetu ho přiměly právě masové protesty; naposledy v úterý se na demonstraci v Budapešti sešlo na 100 000 odpůrců vládního záměru. „Když se lidem něco nelíbí, ba dokonce to považují za nerozumné, pak by se to dělat nemělo…,“ konstatuje nyní ministerský předseda Maďarska. „Daňový zákon se musí změnit, musí se stáhnout. Nejsme komunisté, nevládneme proti lidem, ale společně s nimi.“

Kabinet chtěl rozšířit spornou telekomunikační daň, kterou Maďarsko zavedlo před dvěma lety, na internetové služby. Poskytovatelé internetového připojení měli podle původního návrhu platit daň ve výši 150 forintů (13,5 Kč) za jeden gigabyte přenesených dat. Návrh počítal s určitou kompenzací pro podniky.

Zpravodaj ČT: Cenzurní krok? Spíš snaha posílit rozpočet

Ministerstvo hospodářství předpokládalo, že nová daň přinese do státní kasy 20 miliard forintů ročně (1,8 miliardy Kč); šlo by o vůbec první případ zdanění internetu na světě. Mnoho lidí se však obávalo, že poskytovatelé internetu přenesou náklady na ně. Připravovanou daň označila za nepřijatelnou Evropská komise.

Téma Horizontu: Orbán prohrál bitvu, ne válku (zdroj: ČT24)

V Maďarsku se také hovořilo o tom, že zdanění může ohrozit svobodu internetu. „Tak si vládní záměr vykládají demonstranti a opozice. Podle některých komentátorů zákon ale vůbec nebyl myšlen vážně a byl jen vějičkou Viktora Orbána, aby zjistil, co si může dovolit,“ podotýká slovenský zpravodaj ČT David Miřejovský. „Komentátoři se shodují v tom, že šlo spíš o cestu, jak najít peníze pro napjatý rozpočet, než jak kontrolovat, co si lidé stahují.“

Premiér Orbán ale trvá na tom, že státní rozpočet by měl z obrovských výdělků, které internet generuje, nějak profitovat. „Je nutné zjistit, kam odcházejí obrovské výdělky z internetových služeb a zda by část z nich nemohla zůstat v Maďarsku jako příjem do státního rozpočtu,“ řekl s tím, že vláda se bude dalšími možnostmi zabývat.

Zpravodaj ČT: Cenzurní krok? Spíš snaha posílit rozpočet (zdroj: ČT24)