Pár sekund po startu explodovala raketa s nákladem pro ISS

Washington - Soukromá americká raketa Antares bez posádky v úterý explodovala několik sekund po startu ze základny na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie. Raketa měla do vesmíru vynést nákladní loď Cygnus mající na palubě 2,3 tuny nákladu pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Šlo o první nehodu od doby, kdy americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) svěřil dopravu nákladů na ISS soukromým firmám. Neštěstí si nevyžádalo mrtvé ani zraněné.

Jak oznámila NASA, raketa soukromé společnosti Orbital Sciences se odpoutala od země v 6:22 místního času (23:22 našeho času), o šest sekund později ale z neznámých příčin explodovala a zřítila se.

Start se měl uskutečnit už v pondělí, ale byl odložen kvůli lodi, která se nedopatřením objevila v Atlantiku nedaleko kosmodromu. Mělo jít už o třetí zásobovací let lodi Cygnus k ISS. Na její palubě bylo 600 kilogramů potravin a další zásoby pro posádku stanice, třetinu nákladu tvořilo vědecké vybavení - mimo jiné prototyp satelitu společnosti Planetary Resources pro výzkum asteroidů. Loď podle manažera programu Antares Mikea Pinkstona nesla také „tajné kryptografické zařízení“, a proto bylo nutné oblast kolem trosek zabezpečit.

Šestičlenná posádka ISS, kterou tvoří dva Američané, Němec a tři Rusové, byla o nehodě informována, stejně tak i prezident Barack Obama. NASA ujistila, že událost nepředstavuje pro posádku bezprostřední hrozbu nedostatku zásob. „Nebyl tam žádný náklad, jenž by byl naprosto klíčový. Posádce nehrozí žádné nebezpečí,“ ujistil William Gerstenmaier z vedení úřadu.

Tomáš Přibyl, odborník na kosmonautiku:

"Zásobování ISS zajišťuje pětice různých lodí. Jedna americká přistála o víkendu a zrovna dnes startuje druhá, ruská. Stanice je tedy zásobovaná velice slušně… Na kosmické stanici se s podobnou situací počítá a zásoby jsou na půl roku dopředu, to znamená, že i kdyby příštího půl roku na stanici nedorazil ani jeden balíček ze zásobovací lodi, tak není nejmenší problém a stanice se v žádném případě neocitne na dně.

Materiální škody na pozemních zařízeních nejsou podle NASA rozsáhlé, mise v hodnotě přes 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun) navíc byla částečně pojištěná. Viceprezident společnosti Orbital Sciences Frank Culbertson uvedl, že hlavní prioritou je nyní oprava odpalovací rampy. Nelze prý odhadnout, kdy bude určena příčina neštěstí. Zatím je také předčasné říci, zda za nehodu mohou ruské pohonné jednotky modifikované pro raketu Antares.

Třetina nákladu byly vědecké projekty

Publicista Pavel Toufar v Horizontu ČT24 zmínil, že na nosnou raketu, kosmickou nákladní loď a její obsah se vztahuje pojistka uzavíraná před každým startem. Podotkl, že součást nákladu přesahujícího 2 tuny tvořilo i 720 kilogramů vědeckých experimentů. „Mně je nejvíc líto, že tam byly i studentské experimenty a studentské malé družice. Věřme, že také studenti dostanou něco z pojistky, aby mohli postavit brzy nové a znovu je dostat do vesmíru. Nutno říci, že šlo o studenty středních a vysokých škol ze Spojených států a Kanady,“ poznamenal.

Orbital Sciences je jednou ze dvou společností, které si NASA po ukončení provozu raketoplánů v roce 2011 najala pro dopravu nákladů na ISS. Plánovaný let byl třetí z osmi, na něž NASA uzavřela kontrakt v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. Na čtvrtý let se chystá druhá soukromá společnost SpaceX, s níž NASA uzavřela kontrakt v hodnotě 1,6 miliardy dolarů.

Loď Cygnus měla do 2. listopadu putovat po oběžné dráze a pak zamířit k ISS, kde ji astronauti měli s pomocí robotického ramena ukotvit.

K ISS dnes odstartovala raketa Sojuz s nákladní kosmickou lodí Progress, která nese 2,5 tuny nákladu, zejména potraviny, vodu a vědecké přístroje. Progress poprvé zamířil k ISS s pomocí nosné rakety Sojuz-2.1a, což je modernizovaný typ s novými systémy řízení, vyšší nosností a výkonnější hnací jednotkou. Nová nosná raketa má v rámci ostrých testů vynést nákladní lodě na oběžnou dráhu ještě dvakrát v příštím roce a jednou v roce 2016. Pak budou nové sojuzy využity i k pilotovaným letům. 

Vydáno pod