Ukrajinské volby ukázaly nutnost jednat s oběma stranami, hodnotí Češi

Kyjev – Na Ukrajině se po volbách rýsuje silná prozápadní koalice. Průběžné sčítání potvrzuje výrazný úspěch Lidové fronty premiéra Jaceňuka a Bloku prezidenta Petra Porošenka. Podle premiéra Bohuslava Sobotky jde o příslib stabilizace země a signál Rusku, aby s budoucím ukrajinským kabinetem jednalo a hledalo řešení sporů diplomatickou cestou. Podobně se vyjádřil také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Ukrajina potřebuje oba dva vztahy – zdravý vztah k Rusku i k Evropě,“ upozornil šéf české diplomacie.

Na východě Ukrajiny ale lidé často volili Opoziční blok, který vznikl z Janukovičovy Strany regionů. Na území obsazeném separatisty se nehlasovalo vůbec. „Připadá mi, že na Ukrajině došlo postupně k selhání dvou politických elit,“ upozorňuje Zaorálek na selhání jak Janukovyčovy vlády, tak i proevropsky smýšlejících politiků. „Nebezpečný je pohled, že se na Ukrajině hraje o sféru vlivu, zda bude proruská nebo prozápadní,“ dodal Zaorálek, podle něhož by Evropa ohledně situace na Ukrajině měla jednat také s Ruskem. „Ani Rusko by nemělo mít zájem na destabilizaci Ukrajiny,“ uzavřel Zaorálek.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky jsou výsledky voleb jasným signálem Rusku, aby s budoucí novou vládou v Kyjevě usedlo za jednací stůl s cílem řešit problémy mezi oběma zeměmi výlučně nenásilnou, diplomatickou cestou. Česká republika i Evropská unie je podle premiéra také připravena s budoucí demokraticky ustavenou vládou úzce spolupracovat, a to jak na hospodářské obnově země, tak i na jejím postupném přičleňování k Evropské unii v duchu již uzavřených přístupových dohod.

Arsenij Jaceňuk u volební urny
Zdroj: ČTK/AP/Andrew Kravchenko

Voleb se ale nemohli zúčastnit zdaleka všichni Ukrajinci. „Přes 3 miliony voličů nemohlo na Ukrajině volit,“ upozornil zpravodaj ČT v Doněcku Miroslav Karas s tím, že jde jak o lidi žijící na Krymu, tak i o obyvatele separatisty ovládaných území. „Pro vůdce separatistů jsou ukrajinské volby volbami v sousední zemi, se kterou nechtějí mít nic společného. Volby bojkotovali, na území ovládaném separatisty se vůbec neotevřely volební místnosti,“ popsal Karas s tím, že o volby neměli zájem ani lidé v Doněcku. „Ti, kteří ve městě zůstali, podporují vedení Doněcké republiky,“ vysvětlil. Ve městě se připravují spíše na příští neděli, kdy proběhnou volby do vedení Doněcké republiky. „Budou to volby, které by podle jejich organizátorů měly dát legitimitu oběma samozvaným republikám, které doposud nikdo neuznal,“ dodal Karas.

Na západoukrajinském venkově byl zájem o volby značný. „Lidé si od voleb slibovali hodně,“ potvrdila Martina Tlachová s tím, že lidé žijící ve vesnicích nedaleko Lvova nejvíce věří bloku prezidenta Porošenka. „Podle nich je logické, aby prezident měl podporu v parlamentu,“ vysvětlila Tlachová. Lidé podle ní doufají, že s novým vedením by malé obce mohly získat větší kompetence.

Během dne mají své dobrozdání o průběhu ukrajinských voleb ohlásit týmy pozorovatelů, jichž na Ukrajinu dorazilo kolem dvou tisíc. „Ministerstvo vnitra eviduje několik desítek stížností, jsou tam také obvinění z pokusů kupovat hlasy, nicméně slovy mezinárodních pozorovatelů šlo o volby poměrně klidné a bez nějakých větších incidentů,“ uvedl zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Přestože úřední výsledky nedělních parlamentních voleb má ukrajinská ústřední volební komise ohlásit až během dnešního dne, předpokládaní vítězové považují výsledky hlasování za natolik zřejmé, že už dnes chtějí zahájit jednání o příští koaliční vládě.

Komentátor ČRo Jan Petránek přišel v Interview ČT24 s myšlenkou, že by bylo vhodné přesunout budoucí vzájemná jednání mezi Ruskem a Ukrajinou mimo Minsk, a to vzhledem k postojům běloruského prezidenta Lukašenka. „Teď by bylo chytré, kdyby se nabídla třeba Bratislava nebo Praha,“ uvedl Petránek.

Vydáno pod