Lavrov: Ukrajina má právo na partnerství s EU, ale varujeme před ním

Kirkenes – Rusko nikdy nezpochybňovalo právo Ukrajiny na partnerství s Evropskou unií. Norskému listu Verdens Gang to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle kterého ale musí Moskva upozorňovat na hospodářská rizika takového spojení. Rusko se podle Lavrova snaží dopomoci k rozhovorům mezi ukrajinskou vládou a povstalci na jihovýchodě země a zažehnat tak ukrajinskou krizi.

„Chci zdůraznit, že jsme nikdy nezpochybňovali právo Ukrajiny rozvinout partnerské vztahy s Evropskou unií. Klíčové zde bylo pouze to, že by to nemělo poškozovat Rusko, jeho partnery v celní unii a v zóně volného obchodu Společenství nezávislých států, jejíž součástí Ukrajina je,“ řekl Lavrov při své návštěvě norského Kirkenes, kde se zúčastnil oslav výročí osvobození města sovětskou armádou v roce 1944. Moskva se však podle jejího ministra zahraničí obává, že ukrajinské obchodní vztahy s EU otevřou „bezcelní postranní cestičky pro levné unijní zboží“ do Ruska.

Sergej Lavrov zdůraznil, že je nutné nejdříve zažehnat současnou ukrajinskou krizi. Vyslovil se pro navázání kontaktů mezi ukrajinskou vládou a představiteli samozvaných povstaleckých republik na východě, aby mohl začít politický dialog. Zářijové příměří podle něj vytvořilo vhodné podmínky k jednání.

Lavrov: Musíme zatlačit na Ukrajinu, aby plnila dohodu z Minsku

Podle Lavrova by mělo Rusko i představitelé západu vyvinout na Ukrajinu tlak, aby dostála svým závazkům v mírové dohodě z Minsku. „Jsme přesvědčeni, že všichni vnější účastníci včetně Ruska a západních zemí by měli vybídnout ukrajinskou stranu, aby zmíněnou dohodu zcela naplnila,“ řekl Lavrov. Dodal, že minská dohoda o klidu zbraní je velmi důležitá, neboť ve spolupráci s Ruskem a Organizací pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) stanovuje kroky k uklidnění krize. 

V období před ukrajinskými parlamentními volbami ale napětí na Ukrajině opět vystoupalo. Separatisté z Doněcké oblasti oznámili, že obnoví boje, aby mohli dobýt města Slavjansk, Kramatorsk a Mariupol, které při předchozím tažení ovládla ukrajinská armáda. „Jsou to naše města,“ řekl povstalecký vůdce Alexandr Zacharčenko. Reprezentant povstaleckých regionů v Moskvě Igor Strelkov ale také upozornil na manévry ukrajinské armády, jejichž výsledkem podle Strelkova bude mohutný útok na Doněck ovládaný separatisty.

GRAFIKA: Podívejte se na nejdůležitější okamžiky ukrajinské krize