Rusko se postaralo o Janukovyčův azyl, přiznal Putin

Moskva – Rusko dnes ústy prezidenta Vladimira Putina poprvé přiznalo, že po únorovém převratu na Ukrajině eskortovalo svrženého prezidenta Viktora Janukovyče do ruského exilu. Důvodem byla podle prezidenta obava, že se Janukovyč stane obětí vzbouřené opozice.

Ukrajinský exprezident se z nepokojné metropole nejprve přesunul na Krym, kde pobyl několik dní, uvedl Putin. „Řeknu to otevřeně: požádal pak o převoz do Ruska, čemuž jsme vyhověli,“ řekl ruský prezident. Ruské pohnutky byly podle šéfa Kremlu humanitární. „V Kyjevě se přece vraždilo, pálili tam lidi zaživa. V takové situaci nemělo smysl, aby se Janukovyč do Kyjeva vracel,“ řekl Putin.

Janukovyč se podle tehdejších zpráv ukrajinských médií tajně odebral do ruského města Rostov na Donu s úzkou skupinou svých nejvěrnějších. Ve městě, které leží asi 120 kilometrů od ukrajinských hranic, žije podle dostupných informací dodnes.

Počátkem října se v ukrajinských médiích objevily nepotvrzené zprávy, že exprezident dostal na přímý Putinův pokyn ruské občanství. To bylo údajně přiznáno i členům exprezidentovy rodiny, bývalému premiérovi Mykolovi Azarovovi a generálnímu prokurátorovi Viktoru Pšonkovi. Všichni jsou na Ukrajině stíháni za zneužití pravomocí a za vydávání rozkazů ke střelbě do demonstrantů.

Janukovyč žije v Rusku už téměř osm měsíců. Podle ruských zákonů může osoba bez ruského občanství pobývat na území Ruské federace nanejvýš 180 dní. Kreml jeho právní status v Rusku odmítá komentovat. 

Vydáno pod